Zo voorkom je digitale pottenkijkers: tape, folie en meer

Zo voorkom je digitale pottenkijkers: tape, folie en meer

02-07-2016 11:09 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Mark Zuckerberg plakt zijn laptopcamera af. Wat kun je nog meer doen om digitale pottenkijkers tegen te gaan?

Webcam afplakken

Een simpel stukje ondoorzichtige tape is al genoeg. Door de webcam af te plakken, kunnen hackers helemaal niets zien. Maar echt mooi staat het niet. Beveiligingsonderzoeker Mikko Hypponen gebruikt een pleister: "Die kun je er weer makkelijk af halen." Maar ook hij vindt het niet echt een fraaie oplossing.

Inmiddels zijn er allerlei schuifjes op de markt die je over de webcam kunt plakken. Door het schuifje te bewegen kun je de webcam afdekken of niet. Eén van de fraaiste schuifjes is de Spy-Fy (7 euro), die ook nog eens in Nederland is ontwikkeld. Je kunt hem over de webcam plakken waarna je aan het rondje draait om de webcam af te schermen of niet. En omdat hij minder dan een millimeter dik is, past ie op praktisch elke laptop.

De Spy-Fy werkt ook op tablets, maar een smartphonevariant is er nog niet. De webcam van een smartphone is namelijk ook te hacken, maar daar beginnen veel mensen nog niet aan. De camera's van een smartphone worden simpel genoeg nog te veel gebruikt om daadwerkelijk af te plakken.

Microfoon dempen

De microfoon is wat lastiger 'af te plakken'. Dat komt omdat de microfoon in elk apparaat op een andere plek zit en een stukje tape niet het geluid dempt. Eén van de meest genoemde manieren om het geluid te blokkeren, is een zogeheten 'dummy plug'. Neem oordopjes met een microfoon en knip net boven de plug de draad door. Het apparaat schakelt dan over op de microfoon van de kabel, maar omdat er geen microfoon meer is hoort de hacker niets. Deze methode is niet 100 procent waterdicht (een ervaren hacker kan dit met technische trucjes omzeilen), maar biedt wel een extra beveiligingslaag en werkt op laptops, tablets en telefoons.

Bescherm je zelf tegen meekijkers

Maar het gevaar komt niet alleen van hackers, ook mensen naast je in de trein of in het vliegtuig kunnen meekijken met wat je doet op je telefoon of laptop. Om deze vorm van 'offline hacken' te bestrijden, kun je zogeheten schermfilter kopen. Het filter bevestig je op je mobiele apparaten, zoals je laptop, tablet en telefoon, waardoor er vanaf de zijkant niet meer kan worden meegekeken.

Dat komt omdat het filter het scherm vanaf de zijkant als het ware zwart maakt. Hoe kleiner het scherm, hoe beter het filter werkt, zo ondervonden we bij het PrivaScreen van Fellowes (50 euro voor een Macbook-filter, 10 euro voor iPhone-filter). Het filter voor de iPhone wordt erop geplakt als een soort screen protector en houdt pottenkijkers buiten. Het filter werkt zelfs zo goed dat je de telefoon echt recht voor je neus moet houden om ook maar iets te zien. Ligt de telefoon schuin voor je op de tafel, dan kun je niet eens je berichtjes lezen.

De PrivaScreen voor de Macbook werkt wat minder goed. Als iemand naast je zit, kan hij nog wel ongeveer zien wat je doet, maar het scherm is wel een stuk donkerder en daarmee lastiger afleesbaar. Het nadeel van de PrivaScreen voor de Macbook is dat het filter alleen via plakranden voor het scherm kan worden bevestigd. Hierdoor kun je niet gemakkelijk het PrivaScreen los halen en weer vast zetten.

Ook belangrijk: update en backup

Maar dat zelfs Zuckerberg niet altijd zijn beveiliging op orde heeft, blijkt uit zijn gehackte Twitter-account. Hij gebruikte het simpele wachtwoord 'dadada' voor allerlei diensten, waaronder het in 2012 gehackte LinkedIn. Op die manier kregen hackers ook toegang tot zijn Twitter-profiel. Daarom: beveiliging is niet alleen je webcam afplakken.

Hackers moeten namelijk eerst toegang krijgen tot jouw apparaat. Daarom is het belangrijk dat je jouw software up-to-date houdt: zowel het besturingssysteem als je apps. Ook kun je gebruikmaken van een virusscanner als extra beveiligingslaag, zoals Hitman Pro, Malwarebytes of Lookout.

Het is vooral belangrijk om je bestanden regelmatig te back-uppen. Want hoe bang we ook zijn dat onze webcam of microfoon wordt afgetapt, een reëlere dreiging is dat je per ongeluk een malafide bestand opent en daarmee ransomware - de populairste malware van het moment - installeert. Dit virus gijzelt de bestanden op je computer, vraagt om losgeld in Bitcoin en is zeer lastig te verwijderen. Met een back-up zijn je bestanden in ieder geval veilig.