Zo werkt de nieuwe gezichtsherkenning in de iPhone X

Zo werkt de nieuwe gezichtsherkenning in de iPhone X

13-09-2017 12:12 Laatste update: 26-04-2018 17:41

De iPhone X ontgrendel je met je gezicht. Face ID zou handiger en veiliger dan vingerafdrukherkenning zijn. Hoe werkt het?


Het ontgrendelen van je telefoon met gezichtsherkenning kan al jaren met Android-telefoons, maar dat werkte nog vaak met de eenvoudige frontcamera. Daardoor was gezichtsherkenning nog geen snelle, veilige en nauwkeurige manier om je toestel te unlocken, zeker niet in het donker. Sommige nieuwe Android-smartphones, zoals de Samsung Galaxy S8, laten je unlocken met een irisscan, die infrarood gebruikt. Dit werkt al sneller en beter.

Infrarood

De nieuwe iPhone X, vanaf begin november verkrijgbaar, heeft een nieuw systeem voor gezichtsherkenning, wat Apple Face ID noemt. Nieuwe sensoren bij de frontcamera van de iPhone X scannen je gezicht in 3D. Volgens Apple werkt dat niet alleen recht van voren, maar ook vanuit moeilijkere hoeken. Het systeem herkent de gebruiker zodra het gezicht in de buurt van de telefoon komt, maar de iPhone X ontgrendelt pas zodra de gebruiker naar de telefoon kijkt.

Met een zogenoemde Dot Projector of rasterprojector projecteert het toestel 30.000 onzichtbare punten op je gezicht. Een infraroodlamp met onzichtbaar licht maakt dat de scan ook in het donker werkt, en een infraroodcamera leest het 3D-puntenpatroon op je gezicht uit. De afbeelding van dit puntenpatroon gaat naar een veilig deel op de nieuwe A11-chip van de iPhone X. Kunstmatige intelligentie controleert de scan daar met de lokaal opgeslagen informatie over je eigen gezicht, en verleent dan toegang. Dat werkt sneller dan de eerste generatie Touch ID, maar iets langzamer dan Touch ID 2.

Veiligheid

Face ID zou niet te foppen zijn met foto's of maskers. De kans dat iemand anders met zijn of haar gezicht jouw iPhone X weet te ontgrendelen is volgens Apple '1 op een miljoen', waarmee de methode veiliger zou zijn dan inloggen met je vingerafdruk. Bij de vingerafdruksensor in eerdere iPhones is de kans 1 op 50.000 dat iemand anders met zijn vinger jouw toestel weet te ontgrendelen. De kans om een gewone viercijferige toegangscode te raden is 1 op 10.000.

Face ID is een wezenlijk ander systeem dan bijvoorbeeld de gezichtsherkenning en irisscan die Samsung op zijn S8 en Note 8 gebruikt. Hoewel alle technieken infrarood gebruiken, gaat de gezichtscontrole van Samsung uit van een 2D-beeld, niet van 3D zoals Face ID. En Face ID scant dan weer niet specifiek de ogen van de gebruiker, het kijkt alleen of de ogen geopend zijn en naar het scherm kijken. Samsung maakt een infraroodscan van de iris, maar om daarmee te ontgrendelen moet de Galaxy-telefoon wel recht voor het gezicht worden gehouden.

Bril en baard

Zelflerende software op de iPhone X herkent veranderingen in je gezicht. Je zou hierdoor zonder problemen een bril of hoed op kunnen zetten of een baard kunnen laten staan. Hiervoor gebruikt Apple kunstmatige intelligentie, via een neuraal netwerk op de chip zelf. Zo'n neuraal netwerk werkt efficiënter, doordat het zichzelf kan 'trainen'. De gegevens over je gezicht worden door Apple niet naar de cloud gestuurd, de data worden op een veilig deel van de chip gezet.

Meer dan alleen ontgrendelen

Met Face ID is meer mogelijk dan alleen je iPhone X ontgrendelen. De gezichtsherkenning kan er ook voor zorgen dat je scherm helder blijft als je aan het lezen bent. Ook kun je betalingen verrichten met Apple Pay, maar die dienst is nog niet in Nederland beschikbaar. Je kunt ook je ringtone of wekker meteen zachter laten zetten als je naar je iPhone X kijkt. 

Bekijk ook onze eerste indruk van de iPhone X na de presentatie van Apple:

Like Bright op Facebook voor meer over de iPhone X.