Universiteit blokkeert bittorrent-verkeer studentenflats
Nieuws

Universiteit blokkeert bittorrent-verkeer studentenflats

vrijdag 24 februari 2012 17:53

De Rijksuniversiteit Groningen gaat op last van Brein al het bittorrent-verkeer in studentenflats afsluiten.

De Groningse universiteit is door belangenorganisatie Brein op de vingers getikt omdat studenten veel illegale content uploaden. Hier geeft de universiteit gehoor aan en vanaf 1 maart wordt in vier studentenflats die gebruikmaken van het universiteitsinternet al het bittorrent-verkeer geblokkeerd. Brein benadrukt dat niet het downloaden maar het uploaden de boosdoener is.

Jos Speekman, woordvoerder van de Rijkuniversiteit Groningen, zegt tegen Bright dat de universiteit een enkele keer per maand een klacht krijgt van Brein: 'De klachten gaan vaak over studenten die illegale content uploaden. Na de melding wordt de verbinding van de betreffende persoon afgesloten en moet hij aantonen dat hij het torrentprogramma heeft verwijderd.'

Aan deze 'extra werkzaamheden' wil de Rijksuniversiteit Groningen niet meer voldoen en blokkeert daarom al het bittorrent-verkeer. 'Op last van Brein, want zij kunnen de universiteit aanklagen als wij niet aan hun eisen voldoen. Het computercentrum van de universiteit herkent het bittorrent-verkeer en gaat dit vanaf 1 maart blokkeren. Omdat je via torrents altijd uploadt wanneer je downloadt, kunnen wij niet alleen het uploaden blokkeren. Anders was dit een optie geweest, want alleen het uploaden van illegale content is strafbaar in Nederland.'

De studenten zijn door posters in de flats op de hoogte gebracht van de blokkade. Overigens is de blokkade met een VPN redelijk goed te omzeilen omdat de universiteit jouw verbinding niet kan scannen.

Brein is op dit moment actief bezig: de organisatie dagvaardt vandaag ook al een aantal grote internetproviders om The Pirate Bay the blokkeren.

UPDATE: De Rijksuniversiteit Groningen heeft tegen NU.nl bevestigd dat Brein geen klachten heeft ingediend bij de universiteit. De klachten komen van grote internationale mediabedrijven zoals Warner Brothers en Paramount Pictures.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Je kan gewoon de upload snelheid op 0 zetten, ik zie het probleem niet zo.

 

Haha, brilliant!

 

Gewoon encryptie aanzetten, geforceerd. Word je verkeer dan geblokkeerd/afgeknepen dan gebruiken ze Deep Packet Inspection, wat tegen de privacywetgeving is, en resulteert in een aanklacht. Word dan wel een spagaat voor de RUG, of aanklaging door de rechtenstudenten, of aanklaging door BREIN..

 

Ik lees net NU.nl

Brein zegt dat zij geen contact hebben opgenomen, omdat ze geen individuele downloaders achterna zitten maar websites. Zal mij benieuwen hoe dit dan verklaart kan worden :)

 

Belachelijk! Nu kunnen studenten dus ook geen studie- en onderzoeksmateriaal meer uitwisselen. Niet alles wat gedeeld wordt, is per definitie illegaal.
Overigens mag de RUG ook wel eens de eigen medewerkers gaan controleren, want ik weet uit ervaring dat die enorm veel "illegaal" materiaal delen via het universiteitsnetwerk omdat het zo lekker snel is.

 

Jaja, dat klinkt allemaal wel leuk en aardig, studie- en onderzoeksmateriaal uitwisselen via het torrentnetwerk, maar noem jij maar eens een voorbeeld. Zoiets gebeurt gewoon via de servers van een onderwijsinstelling.

 

Brein?? Deze keer niet. Het waren de filmstudio's.. De verwarring met Brein is in een later persbericht rechtgezet! Ze hadden er nu dus niks mee te maken!

 

Nieuwsbrief