Van gratis tot goed doel
Nieuws

Van gratis tot goed doel

woensdag 09 november 2011 17:20

Gratis iPad-tijdschrift TRVL kan alleen maar via de Kiosk van Apple verspreid worden als het voortaan geld aan lezers vraagt. Dilemma.

Travel magazine TRVL bevindt zich in een spagaat. Uitgever Michel Elings: 'We kunnen kiezen voor distributie via de Kiosk van Apple door een betaald lidmaatschap aan te bieden hoewel we niet de indruk willen wekken achter het geld van onze lezers aan te zitten, of niet met Kiosk werken en een langzame dood sterven ergens in een vergeten hoekje van de App store.' Wat is er aan de hand?

Het Nederlandse magazine TRVL werd vorig jaar opgericht voor en door reisfotografen en -schrijvers. Gratis én alleen verkrijgbaar op de iPad. Het reistijdschrift volgt een bijzonder format: geen magazine maar los te downloaden artikelen, om bandbreedte en ruimte te besparen en te zorgen dat je alleen maar leest wat je wil lezen. Lezers waarderen het tijdschrift enorm hoog, 4,8 sterren van 5. Dus er is wat te verliezen.

Om bereik te hebben wil je als uitgever distribueren via de Apple Kiosk, dat heeft bij collega's het aantal downloads tot 500% verhoogt. 'Voor Apple Kiosk moet je subsription aanbieden (betaald of gratis), alleen Woodwing onze software supplier ondersteunt geen gratis subscriptions (en gaat dat ook niet doen)', aldus Jochem Wijnands van TRVL. Terwijl TRVL een gratis tijdschrift is. Voila, dilemma.

TRVL heeft het opgelost. Met een workaround. In de Kiosk abonneer je je voor 79 cent per maand. Vervolgens kies je een goed doel waaraan TRVL dat geld overmaakt. Dat is schijnbaar nodig als je voorop loopt in digitale publishing. 

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Hoe zit het met de Metro Tablet Edition (http://itunes.apple.com/nl/app/metro-tablet-edition/id463429891?mt=8) Deze is gratis te gebruiken.

 

Hoi Frank,

Klopt, in de laatste week is een gratis subscribtion toegevoegd, alleen onze software partner WoodWing ondersteunt dit niet, net als Adobe.

Michel

 

Die hele kiosk is zwaar irritant. Waarom bestaat dat naast de tijdschrift-app? En waarom kan ik deze niet in een mapje met meerdere programma's plaatsen? (vanwege stomme commerciele redenen). Kiosk = -1 voor apple

 

Jawel, ff gecopieerd van mactips.nl

iOS 5 bevat een nieuwe app Kiosk genaamd, een dienst van Apple om tijdschriften en kranten te lezen. Wanneer je een abonnement neemt op een tijdschrift of krant dan worden nieuwe edities automatisch gedownload en in de Kiosk geplaatst. Een leuk en handig idee, alleen is er op dit moment helaas nog niet veel content beschikbaar voor de lezers van Nederlandse tijdschriften en kranten.

De Kios app gedraagt zich op het thuisscherm niet als app maar als een map. Wanneer je de Kiosk app niet gebruikt dan staat deze app eigenlijk voor niets op het thuisscherm. Via de normale manier is het niet mogelijk om de Kiosk app in een map te slepen. Met behulp van een klein trucje is het alsnog mogelijk om de Kiosk app in een map te plaatsen.

Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Zet minimaal 3 applicaties naast elkaar inclusief de kiosk applicatie.

2. Hou je vinger op een applicatie zodat hij gaat wiggelen en sleep de ene applicatie naar de ander zodat er een map tevoorschijn komt.

3. Wanneer er een map wordt aangemaakt moet je meteen de Kiosk app erin slepen. Dit moet snel gebeuren!

De kiosk app staat dan in een map. Als je de map sluit valt op dat het Kiosk icon onzichtbaar is geworden. Wanneer je map opnieuw opent dan is het icon weer gewoon zichtbaar.

Nadeel van deze methode is dat de Kiosk app niet vanuit een map kan worden opgestart. Wanneer je in de toekomst dus weer gebruik wilt gaan maken van de Kiosk dien je deze eerst uit de map te slepen.

 

Apple heeft hiervoor een speciale 'free subscription' gemaakt. Kan wel gewoon dus! Zit dus toch iets achter, of het zijn gewoon prutsers ;)

Volgens mij mogen in-app aankopen dan weer niet voor donaties gebruikt worden..

 

Hoi Sander,

Bedankt voor je reactie. Apps die charity willen doen moeten gratis zijn. Misschien vind je ons prutsers dat is je goed recht. Dat er "iets achter zit" wil ik graag uitleggen.

Wij zaten echt in een squeeze. We konden door onze software niet in de newsstand omdat zij geen free sub ondersteunen en Apple heeft een free sub nodig om in Newsstand te komen. Wij willen geen geld voor onze magazines, dus geven we het weg. In onze app kan je stemmen op 6 goede doelen en wij gaan dat netjes overmaken. Blogpost volgt, als je meeer informatie wilt mail me op michel at trvlzine dot com

 

Lezen is ook een vak. Vast daarom dat weinig mensen het doen ;)

Er staat in het artikel dat het ligt aan hun distributeur. Deze ondersteunt de gratis subscriptions niet en niet zullen doen. De enige oplossing voor TRVL zal zijn om een nieuwe distributeur te vinden of deze work-around te gebruiken.
Prutsers? Misschien, maar niet TRVL. Hun distributeur ten hoogste. Onhandig? Dat zeker.

 

"Mind you, you don't have to subscribe to continue enjoying TRVL for free."
Die 0,79 ct is dus niet verplicht, enkel een optie?

 

Soort van: "TRVL has to offer a paid subscription to enter the newsstand, but the readers are not obliged to subscribe. If they choose not to, they can still continue to download, read and enjoy TRVL for free."

 

Nieuwsbrief