Veilinghuis in Diablo III ingezet tegen gold farmers

Veilinghuis in Diablo III ingezet tegen gold farmers

03-05-2012 06:55 Laatste update: 28-04-2018 18:11

Luke van Velthoven

Blizzard maakte deze week bekend hoe het verdient aan de verkoop van wapens en andere spullen in Diablo III. Ze hopen gold farmers geen kans te geven.

Diablo III wordt Blizzards volgende knaller. Daarvoor durft iedere gamer beide handen wel in het vuur te steken. De snelle actie-RPG is al sinds 2001 in ontwikkeling en zal op 15 mei eindelijk in de Nederlandse winkelrekken liggen. De bèta van de game is sinds 1 mei gesloten en vrijwel tegelijkertijd heeft Blizzard uit de doeken gedaan hoe zij geld trachten te verdienen aan het ingame veilinghuis van Diablo III. Er komen er namelijk twee: eentje waarin je handelt met ingame geld en eentje waarin je handelt met echt geld.

Voor spullen die Blizzard als uitrusting typeert, zoals wapens en bepantsering, vraagt de spellenboer 1 dollar per transactie, waarvan nog eens 15 procent verdwijnt als je je zuurverdiende centen van je Battle.net-account naar PayPal en consorten wil overhevelen. Voor andere voorwerpen geldt bij beide stappen 15 procent. Als je dus een magisch zwaard voor 250 dollar weet kwijt te raken, krijg je 249 dollar op je Battle.net-account en blijft daar 212,65 dollar van over als je het op je PayPal stort.

Blizzard komt hier natuurlijk niet alleen mee om meer geld uit Diablo III te halen. Blizzard-kaskraker World of Warcraft (WoW) wordt al jaren geterroriseerd door Aziatische gold farmers. Dit zijn mensen die voor een hongerloon zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld bij elkaar sprokkelen in WoW, om dat vervolgens in het geniep door te verkopen aan (te) serieuze WoW-spelers. Hierop betrapte spelers verbant Blizzard, maar het blijft dweilen met de kraan open voor de ontwikkelaar.

Diablo III is niet de eerste game die met een dergelijk ecosysteem komt. Zo is het in andere online rollenspellen en op platformen zoals Second Life ook al mogelijk om je spullen voor keiharde euro's te verkopen. Blizzard heeft met WoW echter wel een game in handen die een volledige, voornamelijk Chinese, bedrijfstak op de been houdt, en dat willen ze met Diablo III niet weer gaan doen. Faciliteren is simpelweg beter dan genezen in dit geval, en de Amerikaanse gigant zal er zelf vast weer een aardig zakcentje uit halen.