Verdachte KPN-hack is 17-jarige
Nieuws

Verdachte KPN-hack is 17-jarige

maandag 26 maart 2012 16:40

Een 17-jarige jongen uit Barendrecht is opgepakt vanwege het hacken van KPN. Hij zou ook in gestolen creditcards hebben gehandeld.  

Een 17-jarige jongen uit Barendrecht is op verdenking van het hacken van KPN opgepakt door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche, meldt het OM maandag. Er is beslag gelegd op een versleutelde computer, twee laptops, en wat externe harde schijven, usb-sticks en dvd's.

'De hacker verkreeg op enkele honderden servers de hoogste toegangsrechten. Deze servers werden gebruikt voor internetdiensten en opslag van klantinformatie', aldus het OM. 'Het computersysteem raakte beschadigd, omdat er kwaadaardigesoftware op was geplaatst.'

De opgepakte jongen was online actief met de nicknames xS, Yoshioka en Yui. Hij zou in een chatkanaal tegen Koreaanse studenten hebben opgeschept over de KPN-hack. Het OM denkt dat de jongen ook Japanse, Koreaanse en Noorse universiteiten heeft gehackt. Verder zou hij een site hebben beheerd waarop gestolen creditcards werden verhandeld. De Nederlandse rechercheurs kregen hulp van Koreaanse en Australische collega's. In Australië is vorige week een 16-jarige hacker aangehouden, die in contact stond met de Barendrechter.

KPN meldt in een reactie op de arrestatie dat 'de leeftijd van de verdachte en de vraag of er al dan niet sprake is van boze opzet, onverlet laat dat KPN de beveiliging van zijn internetservers en IT-systemen optimaal moet organiseren'. Het bedrijf heeft na de hack een cybersecurity-baas aangesteld en een permanent, centraal controlecentrum ingericht. 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief