Vergeten groenten buiten de koelkast

Vergeten groenten buiten de koelkast

25-10-2011 15:14 Laatste update: 28-04-2018 21:17

Christophe De Schauvre

Een rekkensysteem waart groenten vrij van je koelkast. Oude conservatietips in een nieuw strak designjasje.

Jihyun Ryou, telg van de Eindhovense Design Academie, wil met haar Save Food From the Fridge-project voedsel optimaal bewaren zonder dat er hoogtechnologische of energieverbruikende snufjes bij komen kijken. Ze vertrok vanuit de expertise die haar Koreaanse moeder haar doorgaf: aardappelen bewaar je steeds met enkele appels. Huh? Wel, als je een appel bij de aardappelen legt, dan geeft de appel door de poriën van de schil ethyleengas af. Dit gas remt de groei van de aardappel en als je het ook nog eens in het donker bewaart, is het helemaal goed.

Dit principe van kennisdeling wil Jihyun Ryou ook verder doortrekken naar een heus koelkastalternatief. In het kader van Toegepast 16, een initiatief van het Belgische Design Platform Limburg, kon Ryou haar project verbreden. Niet alleen de conservatietips van weleer brengt ze weer onder de aandacht, ook de vergeten groenten vallen nu die eer te beurt. 'Ik vind het stuitend dat je het hele jaar door dezelfde groenten aantreft in de supermarkt', laat ze verstaan.

Zaterdag opent er in het Hasseltse kunstencentrum Z33 een expositie waarin Ryou, samen met vier andere jonge designers, als laureaat van Toegepast 16 hun recentste werk mogen laten zien. Van Ryou mag je een promokit verwachten voor verdwenen groenten, zoals tal van knollen en wortels. Ze suggereert daarbij niet alleen manieren om de groenten te telen maar ook recepten met die groenten worden gepresenteerd.