Virus Buma/Stemra vraagt losgeld voor je computer
Nieuws

Virus Buma/Stemra vraagt losgeld voor je computer

vrijdag 11 mei 2012 11:10

Een virus met de logo's van Buma/Stemra en de politie blokkeert toegang tot je computer. Tenzij je betaalt.

Terwijl Stichting Brein uit naam van Buma/Stemra de ene na de andere rechtszaak wint, schrok ik behoorlijk toen een vriend zijn geblokkeerde computer liet zien. Buma/Stemra en de politie hadden een allesoverheersende pagina op zijn computer geplaatst met daarop de mededeling dat hij illegaal gedownload had en hiervoor 50 euro boete moest betalen. Pas dan zou hij zijn computer weer kunnen gebruiken. Een Paysafecard kon worden gekocht bij grote winkels als de Shell, de HEMA en de BP.

Even dacht ik: "Is het nu echt zover gekomen in Nederland?" maar al snel kreeg ik argwaan. Op het eerste gezicht ziet het er best betrouwbaar uit, maar de tekst komt rechtstreeks uit een vertaalmachine. 'Your host' wordt bijvoorbeeld 'je gastheer'.

Eind februari 2012 werd het virus voor het eerst opgemerkt op forums. Buma/Stemra was er als de kippen bij om te laten weten 'op geen enkele wijze betrokken te zijn bij deze actie' en deed aangifte bij de politie.

Zo snel als er virussen komen, komen er oplossingen. Op PCWebplus.nl kun je een repaircd downloaden en een stappenplan volgen en Thice.nl geeft een alternatief hoe je er weer af kan komen. Maar het kost een hoop tijd en je hebt best wat techkennis nodig. De computer helemaal opnieuw installeren lijkt de beste optie.

Ondertussen verspreidt dit Buma/Stemra-virus zich over Europa, zegt Security.nl. In Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn vrijwel identieke virussen verschenen, maar dan met de plaatselijke Buma/Stemra als schuldeiser.

Klik hier voor groot.

Bram is begonnen bij Bright maar inmiddels werkzaam voor RTL Nieuws. Gelukkig blogt hij nog regelmatig voor ons.

Nieuwsbrief