Volkskrant wil kwart miljoen blogposts wissen

Volkskrant wil kwart miljoen blogposts wissen

10-01-2011 12:31 Laatste update: 29-04-2018 01:56

De Volkskrant bezuinigt zijn weblogdienst VK Blogs weg. Mogelijk verdwijnen alle kwart miljoen berichten.

Sinds 2005 is het mogelijk om op de site van de Volkskrant een weblog bij te houden. Hoofdredacteur Philippe Remarque laat aan de bloggers echter weten dat per 1 maart de stekker uit de blogdienst gaat. 'De reden hiervoor is dat wij het blog helaas niet meer de aandacht en technische ondersteuning kunnen bieden die het vereist', schrijft hij in een mail aan de gebruikers.

De Belgische eigenaar van De Volkskrant, De Persgroep, voert al ruim een jaar bezuinigingen door, onder meer op online gebied. De krant heeft nog niet nagedacht over het bewaren van alle berichten, in totaal een kwart miljoen.

Boze gebruikers doen al een oproep aan de krant tenminste de berichten te archiveren. 'Het gaat allemaal verloren. Het is een beetje alsof er een dorp wordt verwoest. (..) Alles is straks gewoon weg alsof het nooit heeft bestaan. Mijn tekstjes wil (en zal) ik wel archiveren. Maar al die reacties daarna? Het is weg en ik zal ze gaan missen', schrijft een van de gebruikers.

Remarque schrijft dat de krant zelf geen tools heeft om de berichten makkelijk te exporteren naar een andere blogdienst zoals Wordpress of Blogger. 'Wij onderzoeken nog mogelijkheden om blogs te kunnen bewaren.' Misschien dat de Koninklijke Bibliotheek de boel in zijn e-Depot kan stoppen. Honderden andere Nederlandse weblogs worden daar immers ook gearchiveerd.

Het is niet de eerste keer dat een krantenexperiment met 'user generated content' flopt. Zo mislukte jaren geleden de videosite Skoeps.nl van Talpa en krantenuitgever PCM waarop burgers zelf videojournalistiek konden verrichten. Lees daarover een oude column van Bright-hoofdredacteur Erwin. Ook initiatieven op lokaal niveau waarbij burgers zelf nieuws kunnen maken zijn tot nu toe in eigen land weinig succesvol. De Telegraaf probeert dat nu opnieuw met Dichtbij.nl. Burgerjournalistiek lijkt tot nu toe eerder spontaan tot stand te komen via sociale netwerken, dan dat het centraal geregisseerd met vaste frequentie voldoende oplevert.

VK Blog-initiatiefnemer Geert-Jan Bogaerts vindt dat Remarque meer uitleg moet geven. 'Het zou netjes zijn als hij iets meer zou uitweiden over de keus om te stoppen met VK Blog.' Ook meent hij dat de Volkskrant de berichten moet bewaren. 'Met reacties, afbeeldingen en de hele rimram erbij.'