Apple-oprichter Wozniak wil zo min mogelijk bewaren in de cloud
Nieuws

Apple-oprichter Wozniak wil zo min mogelijk bewaren in de cloud

maandag 06 augustus 2012 17:41

Apple-oprichter Steve Wozniak vreest de overgang naar de cloud, mede omdat de rechten van gebruikers onduidelijk of ongunstig zijn.

'Verschrikkelijke problemen' voorziet Steve Wozniak door de opkomst van cloudcomputing. Dat zei de Apple-oprichter tijdens een bijeenkomst dit weekend, schrijft persbureau AFP. "Dat alles naar de cloud gaat maakt me echt bezorgd. Ik denk dat het afschuwelijk wordt. Er zullen zich een hoop verschrikkelijke problemen voordoen de komende vijf jaar."

Wozniak vreest een toekomst waarbij al onze gegevens extern op servers staan in plaats van op onze eigen apparaten. Vooral omdat onzeker is van wie het materiaal nu eigenlijk juridisch gezien is: van de gebruiker of de dienstverlener. De meeste clouddiensten laten gebruikers akkoord gaan met algemene voorwaarden waarin allerlei passages over eigendom en hergebruik van bestanden staan, zo bleek vorig jaar ook in ons Accept Or Decline-onderzoek.

Woz: "Met de cloud bezit je niets meer. Je hebt het allemaal weggegeven." Hij houdt liever sommige zaken voor zichzelf, op zijn eigen apparaten. "Ik wil het gevoel hebben dat ik iets bezit. Hoe meer we alles overbrengen naar het web, in de cloud, hoe minder we daar controle over hebben."

Over de rol van Apple's iCloud zei Wozniak niks. De mening van de voormalig oprichter komt allang niet meer altijd overeen met de lijn van het bedrijf. Zo uitte Wozniak eerder ook zorgen over patenten, terwijl Apple die juist inzet om concurrenten aan te kunnen klagen.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Heb je eind jaren 70, begin jaren 80 een aardige computer in elkaar geknutseld, verdwijn je vervolgens decennia lang uit beeld, om vervolgens bij de dood van je ex-companion weer midden in de schijnwerpers te staan.

Wozniak moet duidelijk weer wennen aan z'n plek zo midden in de spotlights. Alles wat de ex-knutselaar mompelt wordt nu breed uitgemeten in diverse media al ware het de woorden van Steve Jobs himself.

Voor mij zijn z'n woorden gewoon maar een mening zoals zo veel anderen. Wozniak lijkt me nu niet echt een specialist op het gebied van Cloud-services.

 

Volgens mij wordt zijn mening nu meer gevraagd omdat Jobs nu weg is. En hij geeft gewoon eerlijk zijn antwoord.

 

Voor mij zijn z'n woorden ook gewoon een mening als zovelen. Net als die van Jobs. Maar dat wil niet zeggen dat er eens goed gekeken moet worden voordat de heilige graal "Cloud" een ware plaag wordt. In dit geval heeft hij gelijk.

Als je straks foto's of documenten op een cloud based product zet kan het zo zijn dat je daar tevens meteen afstand van doet en dat de cloud provider er mee mag doen wat het wil. Dan zie je straks je privé foto's in reclame spotjes voorbij komen of worden documenten van je gepubliceerd.

Dat is allemaal paranoia maar het moet wel goed geregeld worden wil het een veilig onderkomen zijn voor bedrijfsgegevens en privé zaken.

 

Je hoeft geen specialist te zijn om te snappen dat als niet onomstotelijk vast staat dat hetgeen jij in de cloud opslaat ook van jou is en blijft, dat er iets niet in de haak is. Zolang dat niet gegaranderd is, heb ik geen behoefte mijn hele digitale hebben en houden in de cloud te stoppen. iPass.

 

Apple lijkt de weg kwijt.
Anti Samsung
Anti Google
Anti prive eigendommen
Als het mis gaat kunnen ze Steve helaas niet opnieuw terug halen tenzij dat een App wordt in iOS25. Of Steve zit in of op de Cloud

 
afbeelding van Leonard Birch

Mat Honan:
<cite>"In the space of one hour, my entire digital life was destroyed. First my Google account was taken over, then deleted. Next my Twitter account was compromised, and used as a platform to broadcast racist and homophobic messages. And worst of all, my AppleID account was broken into, and my hackers used it to remotely erase all of the data on my iPhone, iPad, and MacBook."</cite>
...
<cite>"Wired tried to verify the hackers’ access technique by performing it on a different account. We were successful. This means, ultimately, all you need in addition to someone’s e-mail address are those two easily acquired pieces of information: a billing address and the last four digits of a credit card on file. Here’s the story of how the hackers got them."</cite>

http://www.wired.com/gadgetlab/2012/08/apple-amazon-mat-honan-hacking/

 

Nieuwsbrief