BBC-verslaggever zoekt confrontatie met Facebook-trol
Nieuws

BBC-verslaggever zoekt confrontatie met Facebook-trol

donderdag 09 februari 2012 10:22

Het BBC-programma Panorama ging langs bij een beruchte Facebook-trol die pagina’s voor overledenen bekladt.

Je kunt je als onderzoeksjournalist natuurlijk verbazen over het bestaan van zoiets als het TOR-netwerk. Maar je kunt er ook voor kiezen om je tijd te steken in het achterhalen van een trol. De BBC startte een zoektocht naar een man die zich online bedient van de nickname Nimrod Severen. Deze trol laat haatdragende en racistische berichten achter op Facebook-pagina’s voor overledenen. Op de pagina ter nagedachtenis aan een vermoorde student schreef hij vorig jaar bijvoorbeeld ‘rot in piss’.

Het BBC-programma Panorama overviel Nimrod Severen, die in het echt Darren Burton heet, toen hij op weg was naar de bus. ‘Denk je wel eens na over het effect dat je berichten op de slachtoffers hebben’, vroeg de BBC-verslaggever. ‘Ja, fuck ‘em’, aldus Burton die er op wees dat Facebook ‘een open forum’ is.

Volgens Burton is er geen sprake van dat hij in strijd met de wet handelt. De BBC-verslaggever denkt daar echter anders over. Sommige racistische uitspraken van Burton zouden wel degelijk strafbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Ook Nederlandse trollen komen wel eens in aanraking met justitie. Eén van de bekendste trollen uit de begindagen van het Nederlandse internet, ‘Ome Johan’, kreeg bijvoorbeeld de politie op bezoek nadat hij een baby te koop had aangeboden op Marktplaats.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Triest figuur...get a fucking hobby!

 

Hoei! Ome Johan! Leeft-ie nog? Blijkbaar wel. Ah... The memories...

 

Baas hij heeft een h

 

facebook is voor neeeerds

 

Er zijn zoveel mensen die in de anonimiteit best veel durven zeggen. Ze worden namelijk niet één op één geconfronteerd met wat de consequentie is van hun gedrag.

In principe is valt er erg veel onder de vrijheid van meningsuiting en is het dus over het algemeen wettelijk toegestaan. Maar ik vind het persoonlijk er laf.

Daarom ben ik blij met het idee van Bright om de anonieme vorm van reacties in te dammen. Dan wordt namelijk de onzin gekoppeld aan een gezicht en dat is meestal al drempel genoeg.

Alhoewel een nickname natuurlijk ook weinig tot nietszeggend is.

 

maar dit kun je toch geen troll meer noemen

 

show me a troll and I'll point you an asshole.

 

Zulke mensen sporen echt niet. Of dit nu strafbaar is of niet,smakeloos is het wel.

 

Nieuwsbrief