BBC-verslaggever zoekt confrontatie met Facebook-trol

BBC-verslaggever zoekt confrontatie met Facebook-trol

09-02-2012 09:22 Laatste update: 28-04-2018 19:44

Het BBC-programma Panorama ging langs bij een beruchte Facebook-trol die pagina’s voor overledenen bekladt.

Je kunt je als onderzoeksjournalist natuurlijk verbazen over het bestaan van zoiets als het TOR-netwerk. Maar je kunt er ook voor kiezen om je tijd te steken in het achterhalen van een trol. De BBC startte een zoektocht naar een man die zich online bedient van de nickname Nimrod Severen. Deze trol laat haatdragende en racistische berichten achter op Facebook-pagina’s voor overledenen. Op de pagina ter nagedachtenis aan een vermoorde student schreef hij vorig jaar bijvoorbeeld ‘rot in piss’.

Het BBC-programma Panorama overviel Nimrod Severen, die in het echt Darren Burton heet, toen hij op weg was naar de bus. ‘Denk je wel eens na over het effect dat je berichten op de slachtoffers hebben’, vroeg de BBC-verslaggever. ‘Ja, fuck ‘em’, aldus Burton die er op wees dat Facebook ‘een open forum’ is.

Volgens Burton is er geen sprake van dat hij in strijd met de wet handelt. De BBC-verslaggever denkt daar echter anders over. Sommige racistische uitspraken van Burton zouden wel degelijk strafbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Ook Nederlandse trollen komen wel eens in aanraking met justitie. Eén van de bekendste trollen uit de begindagen van het Nederlandse internet, ‘Ome Johan’, kreeg bijvoorbeeld de politie op bezoek nadat hij een baby te koop had aangeboden op Marktplaats.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s