Robots aan de macht op industriebeurs Hannover

Robots aan de macht op industriebeurs Hannover

24-04-2017 10:45 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Innovatiebeurs Hannover Messe is vandaag gestart. In 27 hallen tonen bedrijven hoe en waarmee ze de toekomst willen veranderen. Een voorproefje.

Robots, robots en robots. Rondlopend op de Hannover Messe zou je haast gaan denken dat de mens straks helemaal overbodig is in de industriesector. "Integendeel" zegt onderzoeker Robert Weidner van Helmut-Schmidt-University. "Wij zijn ervan overtuigd dat werknemers altijd nodig zijn en de automatisering hen zal ondersteunen." Buigen, strekken en tillen kunnen leiden tot overbelasting. Hulpmechanisme Lucy voorkomt dat. Lucy ziet eruit als een harnas en ondersteunt bij ongemakkelijke houdingen of zwaar werk. Het is niet bekend wanneer het apparaat op de markt komt.

Octopusrobot

Een van de paradepaardjes van de Hannover Messe is de OctopusGripper van het Duitse Festo. De werktuigbouwer heeft voor deze robot afgekeken hoe een arm van een octopus werkt. De robot kan in één beweging alle kanten op bewegen, en klemt objecten vast met noppen. Volgens de bouwers zit het vernuft in het feit dat de robot 'digitaal pneumatisch' is. De OctopusGripper werkt volledig op perslucht, en kan volledig digitaal worden ingesteld. Je hoeft dus geen robotexpert te zijn om ermee te werken.

Pingpongen met robot

Ontmoet Forpheus, de tafeltennisleraar van het Japanse bedrijf Omron. Forpheus scant zijn menselijke tegenstander, leest zijn niveau en past zijn eigen speelstijl daarop aan. Vorig jaar stond dit speeltje ook op de beurs, maar nu is de tafeltennisleraar een stuk intelligenter. Je denkt nu misschien: is er dan een markt voor tafeltennisrobots? Wellicht is die markt inderdaad bescheiden. Maar Omron wil met Phorpheus vooral laten zien wat zij kunnen bereiken in de samenwerking tussen mens en machine op de fabrieksvloer.

Solar-zonnebril en persoonlijke drankjes

Maar er is in Hannover natuurlijk meer te zien dan robots. Zo ontwikkelt de Technische Universiteit van Karlsruhe (KIT) een zonnebril met glazen die zonne-energie opwekken. "Oké, het maar een paar milliwatt, maar het gaat ons om de techniek", vertelt een van de onderzoekers. De vernuftigheid zit hem namelijk in het materiaal. Normale zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, deze van plastic. "Niet alleen veel lichter, maar het kost ook veel minder energie om te maken." De onderzoekers willen op termijn de zonnecellen in ramen verwerken.

Siemens toont in Hannover hoe eten en drinken is te 'digitaliseren'. Neem yoghurtdrink. Fabrieken bepalen nu welke smaken er op de markt komen. In de toekomst bepaalt de consument zelf welke smaak en welke fles het wordt. Op het etiket kun je een persoonlijke foto laten afdrukken.

RTL Z doet de hele week verslag van de Hannover Messe.