Commentaar: Antennagate
Nieuws

Commentaar: Antennagate

maandag 19 juli 2010 18:52

Apple's ongeslagen serie perfecte productintroducties is ten einde. De iPhone 4 'death grip' in feiten en de perceptie.

Afgelopen vrijdag gaf Apple in de persoon van directeur Steve Jobs een persconferentie met een officiële reactie op wat 'Antennagate' is gedoopt. Het ontwerp van de nieuwe iPhone 4 vertoont een zwakke plek: de antennes die rondom de body van het toestel zijn geplaatst blijken gevoelig voor een al te ferme grip, vooral wanneer je hand twee antennes door geleiding verbindt. Het gevolg is slechtere ontvangst, waardoor op plekken waar het bereik al zwak is gesprekken kunnen wegvallen of überhaupt geen gesprek tot stand kan worden gebracht.

Op het eerste oog misschien een storm in een glas water, maar we hebben het hier over een toestel dat volgens Apple bij de introductie in 2007 een revolutie teweeg zou brengen in de mobiele markt. Een boude bewering maar Jobs kreeg gelijk. Zo is Nokia de iPhone na drie jaar nog steeds niet te boven. De eerste iPhone was niet de smartphone met de beste specs maar blonk vooral uit in gebruiksgemak, net zoals de iPod in 2001 op papier niet de beste mp3-speler was maar mensen opnieuw verliefd liet worden op hun muziek.

Het touchscreen van de iPhone werkte magisch en mensen begonnen voor het eerst echt van mobiel internet gebruik te maken. Het tweede model een jaar later, de iPhone 3G, bracht veelgewenste verbeteringen en introduceerde weer een game changer, de App Store. Vorig jaar volgde de iPhone 3GS: hetzelfde ontwerp als de 3G maar weer iets beter en vooral sneller. De iPhone van dit jaar, de '4', brengt opnieuw verbeteringen, zoals een nog scherper display, een nog snellere chip en een extra camera voor videobellen.

Het ontwerp van de iPhone 4 werd gepresenteerd als state of the art industriële vormgeving. Opvallend detail waar Jobs maar wat trots op was: de antennes die extern als omlijsting op het toestel zijn geplaatst. De linkerrand is de antenne voor Bluetooth, wifi en GPS, de rechter voor GSM en UMTS. Was nog nooit eerder gedaan met smartphones. We weten nu waarom.

Jobs reageerde vrijdag weliswaar met een mea culpa maar ook met cijfers en eigen tests die aangeven dat vrijwel elke smartphone last heeft van een 'death grip' en dat het aantal klachten over de drie miljoen iPhones 4 die in drie weken zijn verkocht marginaal zijn. Met andere woorden: Antennagate is overdreven en onterecht. Die paar mensen die er daadwerkelijk last van hebben krijgen een gratis iPhone Bumper, het stootrandje a dertig dollar oorspronkelijk bedoeld voor extra bescherming dat als bijkomend voordeel het effect van de death grip opheft.

Tot zover de feiten, die in het beste geval slechts de helft van het verhaal vertellen. De perceptie van Apple heeft namelijk een deuk opgelopen. Allereerst door het simpele feit dat de nieuwe iPhone in sommige gevallen een stootrandje nodig heeft om optimaal te presteren. Dat zijn we niet gewend van een bedrijf dat een van de beste reputaties heeft in de industrie en er prat op gaat superieure producten te maken; een lapmiddel Apple-onwaardig.

Daarnaast heeft Apple geblunderd in de communicatie. Aanvankelijk wuifde Jobs de ontvangstproblemen weg met een nonchalant 'dan moet je het toestel anders vasthouden'. De persconferentie vervolgens afgelopen vrijdag begon goed met een integer verhaal. Jobs gaf toe dat er een fout is gemaakt: we zijn niet perfect, shoot me. Vervolgens kwamen de cijfers die moesten aantonen hoe marginaal - hij zei nog net niet verwaarloosbaar - het antenneprobleem toch eigenlijk is. Daar werd het al wat betweterig.

Daarna toonde hij video's van concurrerende smartphones, zoals de Blackberry Bold 9700 en Samsung Omnia II, die eenzelfde euvel vertoonden bij een ferme grip. Daar ging Jobs naar mijn idee over de schreef. Hij had er slimmer aan gedaan te zeggen dat meer smartphones er last van hebben en dat mensen dat zelf kunnen testen - zelfs de 3GS heeft er last van ontdekte ik zelf. Hij had geen namen moeten noemen. Nu kwam hij onsportief over. Hij had het probleem en de oplossing bij zichzelf moeten houden.

Daarmee heeft de persconferentie onbedoeld averechts uitgepakt. Apple wordt door velen als een arrogant merk beschouwd. Niet ontoevallig waren dat in het verleden met name Windows-gebruikers die reageerden op het superioriteitsgevoel van de Macintosh-gebruikers. Die geschiedenis herhaalt zich bij de iPhone, al zijn het daar vooral Android- of beter gezegd niet-iPhone-gebruikers. En die kunnen nu allemaal hun gram halen. Apple heeft gefaald, haha!

Ik zie vooral een bedrijf dat jaren lang de underdog was met prachtige producten. Die maken ze nog steeds, maar Apple is tegenwoordig weer een grote speler, vooral op mobiel gebied. Dan wordt er scherper op je gelet en wordt elke foutje of blunder breed uitgemeten. It's all in the game. Met de iPhone 4 zit het Apple overigens niet mee: eerst het 'gestolen' prototype en nu de Antennagate. Iemand bij Microsoft noemde de iPhone 4 Apple's Vista. Zo'n gevoel voor zelfrelativering zou Apple ook goed staan.

De iPhone 4 is vanaf 30 juli te koop in Nederland, onze Uitpakparty volgt zo spoedig mogelijk.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Ik wil op die (schuimrubber) punten springen...

 

Het is mij werkelijk een raadsel waarom mensen zo weglopen met Apple.
De ipod kenmerkt zich, net als de iphone en imac etc, vooral door een te hoge prijs en matige functionaliteit.
Daar komt bij dat Apple ervoor zorgt dat hun producten alleen werken met aanvullende producten (batterij, hoesje, kabeltje, mp3 etc)van Apple zelf... en geeft deze producten (ook) een belachelijk hoge prijs.

Apple heeft daarbij de gewoonte ontwikkeld om elk defect in haar producten, categorisch te ontkennen. Als het aan hen ligt, komt alles door foutief gebruik.

Het zijn de Apple gebruikers die het altijd zo hard roepen over Microsoft, maar in mijn ogen is Apple de 'evil' one.

 

Tik even "reality distortion field" in op wikipedia en je weet waarom zoveel mensen weglopen met Appel.

 

btw.. de Engelstalige Wikipedia..

 

Haha, dat meen je? Apple heeft al vaak genoeg een "recall" gedaan. Ze zullen het echt niet ontkennen... ze zoeken het eerst gewoon grondig uit.
En dat jij de producten te duur vindt is toch wel erg subjectief. En overigens moet je bij Windows natuurlijk weer een virusscanner e.d. erbij kopen, en weet de "normale" mens niet hoe ze dingen moeten instellen.

 

Soms lijkt het wel dat de strijd tussen de gebruikers hoger ligt dan tussen de bedrijven zelf. De ene vind de apple fantastisch en de ander vind het maar niks.

Zoals het liedje al zei. If you don't like an apple. Don't buy one. Zelfde als voor andere producten en merken. Ondertussen is het volgens mij één van de snelst groeiende bedrijven en dat zullen vele hen niet na doen. Ik zou graag met ze willen ruilen. Dan maar even een hoop kots over je heen.

Mooi stuk trouwens. Misschien had hij ook geen namen moeten noemen. Misschien wel gewoon moeten zeggen dat ze niet perfect zijn. Sorry zeggen en dat ze heel hard bezig zijn om het allemaal op te lossen. Over een paar maanden zullen de harde cijfers weer binnen komen. iPhone 4 zal gewoon weer de meest verkochte smartphone worden. Of je het er nou mee eens bent of niet.

 

Wat een onzin over die acessoires... Een van de redenen waarom de iPod zo lastig van z'n troon te stoten was waren juist de muren vor third-party accessoires, van hoesje via batterij tot kabeltje. Sterker nog, Apple verkoopt zelf helemaal geen batterijen en nauwelijks hoesjes voor hun mobiele apparatuur... die markt is in handen van een groot aantal fabrikanten. Verzinsels van voor tot achter dus.

Bovendien werkt elke MP3 gewoon op elke iPod, die hoef je echt niet bij Apple gekocht te hebben. Met andere woorden: hoe kóm je erbij.

 

Dit klopt niet helemaal. Apple heeft altijd producten gehad die een zeer gebruiksvriendelijke functionaliteit hebben, altijd snel zijn, met een stabiel besturingsysteem, en deze producten zijn dan ook nog gemaakt van hoogwaardige materialen. Het klopt inderdaad dat producten van apple zelf best wel prijzig zijn, maar je weet ook waar je het voor doet, kwaliteit kost nu eenmaal wat meer. Ik hoef al die windows troep bijvoorbeeld niet, waar je alleen maar problemen mee hebt (in mijn ervaringen dan).
En nee, bij Apple wordt niet elk defect ontkent, dat zou natuurlijk niet kunnen.
En, het zijn niet de Apple gebruikers die altijd zo hard roepen over Microsoft, maar in mijn ogen zijn het de Windows gebruikers die de kat uit de boom kijken bij Apple, omdat ze er toch simpelweg niet tegen kunnen dat Apple gewoon een beter besturingssysteem heeft, betere service heeft, en waarbij alles gewoon werkt.
En, al dit gezeur over die antenne wordt gewoon opgepompt door Apple haters en de pers. Ik bedoel maar, hoeveel mensen hebben last van die antenne? 1 op de 100? ik heb genoeg reviews gelezen waarin de antenne van de IPhone 4 perfect werkt.

En, heb je ooit Microsoft een testlab van 1.000.000.000 zien bouwen voor mankementen aan haar crappy systemen? Ik niet hoor.

Dus wie is hier de "evil one"? Microsoft & de Apple haters.

 

Sorry dat ik het zeg, maar wat is dit nou altijd voor bullshit over 'hoogwaardige materialen'.. Scheuren in iPhones, verkleurende achterkanten, Gele iMac schermen? Exploderende baterijen. Ik moet zeggen dat ik dit nou niet echt typerend vind voor 'hoogwaardige materialen'. En die Windows troep... Bij windows kan ik tenminste zelf mijn hardware uit kiezen. Dat ik daardoor het risico loop dat alles niet 100% perfect samenwerkt, so be it. Dat is aan mij om dat uit te zoeken, Apple is perfect voor de luie mens.

De service van Apple? Apple ontkent keer op keer weer alle problemen, en als de hele wereld dan zeurt over een telefoon zonder ontvangst (WTF!?!) komen ze aan met een 'software fix'. Als dit dan nog niet helpt, geven ze niet toe dat ze een fout gemaakt hebben, maar wijzen ze eerst op dezelfde fout die andere bedrijven ook gemaakt hebben. Laatst weer een prachtig onderzoek, dat in Mac OS meer fouten zaten dan in Windows 7... Dag dag 'virus argument'.

Ik denk dat je trouwens ook niet helemaal begrijpt dat Microsoft geen systemen bouwt, dus dat zijn al weer twee drogredenen in je hele verhaal.. Sorry jongen, mij overtuig je nog niet..

Getekend, een Apple, Linux en Microsoft gebruiker. Allemaal hebben ze fouten...

 

"Het is mij werkelijk een raadsel waarom mensen zo weglopen met Apple."

Dat komt omdat er zo'n hype wordt gecreëerd dat mensen denken dat ze wel zo'n Apple-ding "moeten" hebben.

Heb zelf geen Apple, maar merk dat ook ik toch steeds vaker de Apple-store binnen loop.

 

Goed stuk Erwin. Niets aan toe te voegen.

 

Oja, en Erwin. de iMac 27" had ook geen perfectie productintroductie, hierbij was ook 0,5-1% verkeerd gemaakt.
Maar toen vond de media het nog niet de moeite waard om te bashen en van een vlieg een olifant te maken.

 

Apple ging wat mij betreft niet de fout in door aan te tonen dat het probleem ten eerste geen probleem, en ten tweede veelvoorkomend is. Kinderachtig misschien, maar wel effectief om aan te tonen dat alle crititasters zelf ook met een 'mankement' rondlopen. Heb zelf al mensen met een Desire/Nexus One laten zien hoe hun plots 'perfecte' apparaat ook niet alles is.
Maar die gratis Bumpers; da's een fikse knieval. Sta je eerst te ontkennen dat er een probleem is - nee meneer, de band is niet lek - ga je daarna wél een oplossing aanbieden - kom maar, we plakken de band wel even.

Ik denk dat Apple zich ontzettend verongelijkt voelt en daar kan ik me wat bij voorstellen. Ze zijn natuurlijk al sinds de oprichting bekend om hun perfectie, maar ze waren ook altijd de underdog. En daar zit 'm deze keer het verschil. De iPhone heeft een heel behoorlijk marktsegment en nu zijn ze ineens een van de top dogs. En 'n top dog kan modder verwachten. Dat zijn ze niet gewend en ik denk dat de paniek er nogal heeft ingeslagen bij Apple. Ze hebben geprobeerd wat ze konden, maar het was te vreemd.

Ondertussen liggen over twee weken de mensen hier net zo makkelijk voor de deuren van telefoonwinkels. Misschien minder dan vorige malen - misschien wordt Apple weer een underdog.

 

Maar als alle telefoons hetzelfde probleem hebben waarom klagen die mensen dan niet? En waarom wordt er niet geklaagt

 

Omdat het probleem alleen optreedt onder vrij specifieke omstandigheden; je dekking moet al slecht zijn én je moet dan je hand/vinger op de antenne van de telefoon houden. Mensen klagen er niet om, omdat je in Nederland al veel minder plaatsen vind met dermate slechte dekking. Bijkomend voordeel voor de andere fabrikanten is da dat de antenne bij hen op een dusdanige plek zit, dat je je wang/hand pas tegen de antenne houdt, wanneer je de telefoon aan je oor hebt. Dan kan je de afname in bereik dus niet constateren. Het wegvallen van gesprekken is overigens met de softwareupdate grotendeels verholpen en was al schromelijk overdreven. Maar ja, de hoogste bomen hè.

 

omdat dit allemaal plaatsvindt op het bar slechte at&t netwerk. iedereen lijkt dat te vergeten. op een beetje netwerk zul je net als op die andere toestellen waarschijnlijk niets merken (hoor jij klachten uit de uk/france?)

dus

 

Echt wat een slecht stuk, meelopen met de massa... Mijn nieuwe iphone doet het stukken beter dan de 3gs! Veel beter bereik, en langere accutijd om maar iets te noemen

 

Dat kunnen de critici dus niet verdragen. Zo is het bij films ook; op RottenTomatoes is er altijd wel een zeikerd tussen de honderden positievelingen. Het probleem hier is dat het een nogal mediageniek probleem is; de vinger op de streep en het is prijs. En er wordt nergens bij vermeld dat als je bereik verliest door die deathgrip, je met de meeste andere telefoons überhaupt al geen bereik gehad zou hebben. Het is drie stappen naar voren, en de mensen klagen massaal om het stapje terug. Waar ze tot overmaat van ramp ook alleen maar over gelezen hebben. Mensen roepen maar wat, maar wacht maar tot je met je iPhone 4 tegenover ze staat, dan is het weer een en al bewondering wanneer je toont dat die deathgrip dus gewoon niet werkt.

 

Ik heb even een stukje violenmuziek op mijn Zune opgezet toen ik het stuk las. Ik kreeg tranen in mijn ogen van ontroering. :'-(

 

Apple sjmapple

 

@ rotte Apple : LOL! ;-)

 

Mijn vriendin en dochter zijn nier perfect, maar ik houd oneindig van ze, met al hun zogenaamde 'imperfecties'. Om maar niet te spreken van het feit dat ik met enige regelmaat ook een slecht bereik heb, maar ze blijven van me houden.......

Take a bite....

 

Ik wil hem alleen maar meer en meer hebben!

Als ie brak is, breng ik hem terug! :-)

Maar denk nog liever een iPhone met hoesje dan enig ander toestel zonder! Het gaat mij ook niet of iemand hem ziet maar wat hij allemaal doet....en dat doet ie goed!

 

Ik lees weer veel goedpraterij. Het grote verschil met de antennes van 'andere' telefoons is nogal evident: die kan je niet aanraken. Apple is al lang niet meer de underdog die het nog zo graag speelt, onlangs werd nog vol trots aangekondigd dat de beurswaarde die van MS had overstegen. 40 miljard dollar in contanten is ook niet het kenmerk van een onderhond.

 

@stan

Apple is niet altijd consequent in kwaliteir van zowel de hardware als software. Snel? Ja, als je 8 gb ram hebt. Ik ben een Mac pro gebruiker maar beslist een ifan hater. Ik heb een 3G en al heb ik nog 8 van de 16 gb over is dat ding ERG traag met synchen van fotos. Voor sommige software is Mac alleen snel wanneer je geen pro gebruiker ben. Ik kan het weten want ik gebruik zowel mac als pc.

En wat mij het meest tegen staat is de arrogante houding tegen haar eigen gebruikers.

 

Het is simpel, mensen met geld hebben het liefste apple producten en mensen zonder geld zijn vel tegen. Alles wat je met Apple kan kan ook met andere producten. Alleen net dat beetje extra betaal
Je voor.

 

Misschien het meest kenmerkende rondom deze "antennegate" van de iphone 4 is dat vooral de mensen die hem niet hebben zoveel klagen over de antenne van de iphone 4.

 

En de fanboys die hem nog niet hebben en roepen dat hij perfect is!

 

Apple is gewoon HET enige bedrijf wat in staat is om innovatief onze technocratische maatschappij te veranderen. De iPhone was en is revolutionair, de iPad zal de laptop en desktop verdringen. De muis zal langzaam een stille dood sterven (eindelijk). Het is gewoon een onomkeerbaar gegeven!

Wat Apple maakt is per definitie goed, zonder compromis. Alles wat er maar enigszins op probeert te lijken is rotzooi en bij voorbaat kansloos (ik noem een Android).
'Antennagate' is puur en alleen in het leven geroepen door jaloerse concurrenten (Google, Gizmodo die z'n gram wilde halen) en raakt kant noch wal. Helaas zijn er teveel hersenloze papegaaien die ongefundeerd maar roepen wat een ander zegt.

Nee Apple is de toekomst en de kracht en de heerlijkheid! Amen!

 

"Stockholm syndrome"..

 

Klassiek geval van cognitieve dissonantie.

 

Apple heeft de menu structuur en het scrollen door menu's heen op de Ipod, gekopieerd van Creative, net als het mooie witte design. Kon je in OS3 van je Iphone je achtergrond aanpassen? Nu pas in OS4 kan je applicaties in 1 folder plaatsen. Kan jij op de OS4 je eigen homescreen indelen, dus bijvoorbeeld zonder een app te starten zien wat je volgende afspraak is, wie binnenkort jarig is? Apple minded helemaal best, ze zijn best vooruitstrevend, maar niet 100%. Dat is mijn mening.

 

Antennagate is toch echt door kopers van de Iphone en Apple fanaten aan het licht gekomen. Ontevreden klanten die hun nieuwe foon niet beviel. Zuur dat Apple eens negatief in het nieuws, maar geluk hebben ze met alle fanaten die 'hun' merk tot het einde blijven verdedigen. Maar serieus, wie wil er nou een high-tech telefoon die niet goed functioneert zonder een plakker of hoesje? Hiermee geeft het Apple het open en bloot toe!!

 

Dit was het decennium van de belevenis economie. En naar mijn beleving is Apple het winnende merk geweest, zelfs met trage G4 PPC processor. De belevenis van het gebruik is belangrijk geweest niet de specs. De desillusie van de 4 is de hekkensluiter geweest zoals worldonline die van de internet hype.

 

Wat een overdreven nonsens. Die telefoon is hier verdomme nog niet eens verkrijgbaar en je noemt het al een desillusie. Die je ook nog eens vergelijkt met die van een beursoplichtster. Wat?! Dit is en blijft een storm in een glas water, het een desillusie noemen is de grootste overdrijving van de week.

 
afbeelding van Erwin van der Zande
Wat gaat er in de jaren tien gebeuren denk je, dimi?
 

Leuk om dit verhaal te lezen. Net nu ik gisteren de Silicon Valley film over Microsoft en Apple in hun beginjaren heb gezien.

 

An Apple a day, leeps the doctor away! ;-)

 

Leeps = Keeps of course (stupid Apple's autocorrection!!) maybe peer to peer instead of an apple?

 

Geweldig! Telefoon is verguist, maar op de eerste introdag moet de inschrijving na een halve dag worden gestaakt vanwege de overweldige belangstelling. Haha gotta love it, Apple done it again en gaat er tientallen miljoenen van verkopen! Controverse lijkt goed te werken voor de verkoopcijfers....

 

De wijze waarop Apple omgaat met dit probleem, getoond in de keynote, heeft heel wat positieve kritiek opgeleverd in de media. Menig bedrijf met een productprobleem kon hier nog wat van leren zo waren de commentaren. Het is hierboven al genoemd, er was van een mug een olifant gemaakt. Een veel groter probleem is dat de journaille blijkbaar niet meer de moeite neemt om feitenonderzoek te doen. Daarom mogen we ons nog vaker op dit soort canards gaan verheugen. En meteen zien we een probleem met de you-tubende en twitterende amateur journalist, geen feiten onderzoek, geen check double-check, gewoon iets de ether in toeteren, zonder na te denken over de gevolgen, wat een vooruitgang!

 

iFans zijn net n stelletje zendingwerkers. Get a life.

 

Apple is dat niet dat bedrijf dat aan koppelverkoop doet en je misbruikt als klant ?

http://tweakers.net/nieuws/68668/apple-geeft-informatie-over-verzamelen-...

Beetje kunnen strelen over je scherm en de mensen zijn al gelukkig, zielig, daar heb ik een partner voor, als ik die streel heb ik meer genot plus bovendien kijken Apple en zijn commerciele crimepartners niet mee !

 

Ik ben een absolute fanboy maar kan niet ontkennen dat Apple fouten het liefst doodzwijgt. De lichting MB Pro's die ik heb had/heeft een issue met knipperend scherm; flinke topic op Apple's forum maar nooit reactie op gekomen. Bij de antennagate wordt Apple gedwongen te reageren; maar heel typisch wordt er aan het eigenlijke (hardware) probleem niets gedaan. Toch weerhoud het mij niet om straks de iPhone 4 te nemen; zelfs met onvolkomenheden ligt Apple lichtjaren voor op de concurrentie en dan spreek ik uit ervaring.

 

Waar gaat het om?

0,55% heeft ontvangstproblemen gemeld
99,45 dus niet (hetgeen overigens niet zegt dat 99,45% geen problemen heeft)

Zie hier de media in werking. Storm, glaasje water, 'fill in the blanks'

 

@isukkel....liever met een MacBook de deuren langs dan met een bijbel :-p

 

Het is de 2e keer al, de 3gs had de problemen ook.

 

OT: ik vraag me af wanneer een Apple CEO de clan verlaat om Pear op te starten. Is dat ook niet met de Adidas-broers gebeurd? Rivaliteit en competitie zijn altijd goed voor bedrijven. Laten we wel zijn; Apple heeft op dit moment geen echte concurrent, toch?

 
 

Nieuwsbrief