Commentaar: Nieuwe MacBook Pro is precies innovatief genoeg

Commentaar: Nieuwe MacBook Pro is precies innovatief genoeg

28-10-2016 13:48 Laatste update: 27-04-2018 01:57

De nieuwe MacBook Pro is dunner, sneller en heeft een Touch Bar boven de toetsen. Niks wereldschokkends? Gelukkig maar, vindt Floris.

Elke keer als Apple iets nieuws aankondigt gaat dat gepaard met hot takes over hoe Apple helemaal de weg kwijt zou zijn. Zo ook nu weer, na de onthulling van de nieuwe MacBook Pro. Toegegeven, zeker na alle geruchten zat er weinig verrassends bij: een strakkere, dunnere behuizing, snellere chips, een feller, kleurrijker scherm, nieuwe speakers en toetsenbord, een groter trackpad, vier Thunderbolt-poorten met usb-c en de Touch Bar.

Precies wat iedereen verwacht had eigenlijk: een nieuwe, snellere MacBook met een nieuw trucje. De MacBook is nooit het meest innovatieve beestje uit de stal van Apple geweest, maar volgens allerlei opiniestukken weet Apple niet meer voor wie het de Mac nou ook weer maakt. Microsoft, dat een dag eerder imponeerde met zijn desktop-pc Surface Studio met een kantelbaar scherm, wordt zelfs genoemd als het nieuwe Apple.

En als je de Surface Studio en de nieuwe MacBook Pro naast elkaar zet, dan heeft die Surface inderdaad het indrukwekkendere trucje. Het is ook een compleet scheve vergelijking. De Surface Studio is met zijn grote, kantelbare touchscreen gericht op een héle specifieke groep digitale tekenaars en kunstenaars. Maar de MacBook Pro is ondertussen uitgegroeid tot een laptop voor een grote groep mensen, van student tot video-editor.

Voor pro’s én normalo’s

Dat allemaal welbeschouwd is de nieuwe MacBook Pro precies innovatief genoeg. Hij is kleiner, dunner en lichter. Hij is sneller en dankzij vier Thunderbolt-aansluitingen bijzonder goed geschikt als professioneel werkstation. Je kan tegelijkertijd twee 5K-schermen en twee RAID-systemen aan de MacBook Pro koppelen, terwijl het apparaat ook nog eens wordt opgeladen.

Ondertussen lijkt de Touch Bar eigenlijk vooral voor de 'normale' gebruiker een uitkomst. Ware pro's zijn al lang bedreven in allerhande shortcuts die ze niet zomaar afleren. Maar voor een hoop gebruikers is dat strookje touchscreen boven hun toetsenbord straks zeker weten dé manier waarop ze emoji toevoegen aan berichten, waarmee ze door foto’s bladeren, snel tussen tabs wisselen en alle andere toepassingen die makers van apps bedenken. En voor de pro’s is de balk dan weer eindeloos aanpasbaar.

Net als bij de 12 inch MacBook van vorig jaar zullen gebruikers ook hier niet ontkomen aan een dongel of twee (afhankelijk van wat gebruikers willen aansluiten). Daar krijg je wel de veelzijdigheid en snelheid van Thunderbolt 3 voor terug (40 Gbps).

De Touch Bar moet zich vooral voor pro’s nog bewijzen, al lijkt een extra knoppenbalk met handige functies me zeker op een klein scherm erg welkom. Voor de gemiddelde consument ziet de Touch Bar eruit als een fijne toevoeging en een mooie middenweg tussen geen touchscreen en met je vingers op je laptopscherm prikken.

Traditionele laptop

Apple heeft al jaren een duidelijke strategie als het op MacBooks aankomt: strak uiterlijk en kleine vernieuwingen aan wat in de basis steeds een traditionele laptop blijft. Geen touchscreens, stylussen, loskoppelbare schermen en omvouwbare toetsenborden bij Apple. Daar is deze nieuwe MacBook Pro niet anders in. Minder vernieuwingen en critici hadden geschreeuwd dat Apple de magie kwijt is, meer vernieuwingen en Apple zou verweten worden dat het dure gimmicks wil verkopen.

De nieuwe MacBook Pro is lekker behoudend. Aantrekkelijk voor wie met een MacBook van een paar jaar geleden rondloopt, nog niet per se boeiend voor wie onlangs nog een nieuwe heeft gekocht. Een laptop is immers geen smartphone: je koopt liever niet elke twee jaar een nieuwe en je wilt ook niet om de haverklap het idee hebben dat je gigantisch achterloopt.

Apple heeft met de nieuwe MacBook Pro het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar geeft de klant eigenlijk precies wat die verwacht. Misschien wat saai, maar eigenlijk ook wel prettig.

Meer artikelen in de rubriek Commentaar