Wordt Apple's software net zo mooi als de hardware?
Nieuws

Wordt Apple's software net zo mooi als de hardware?

donderdag 01 november 2012 15:10

Hopelijk is het bij Apple gedaan met de leren randjes en digitaal biljartvilt nu Jonathan Ive de positie van Forstall overneemt.

Industrieel designer Jonathan Ive ontwierp voor Apple het gros van hun meest iconische producten. De iPhone, iPad, iPod, MacBooks en iMacs, allemaal komen ze uit zijn ijverige en topgeheime ontwerpstudio binnen Apple. Sinds maandag staat Ive plots ook aan het roer van de human interface divisie van Apple, toen het bedrijf Scott Forstall zowat royeerde. Tot maandag was Forstall het hoofd en gezicht van de iOS-divisie.

Druppel die de bestuurlijke emmer deed overlopen was kennelijk Forstall’s weigering de publieke excuses voor het tegenvallende Maps te ondertekenen. CEO Cook tekende het in zijn plaats, de rest is geschiedenis. Het internet reageerde verheugd op zijn vertrek; het zou ein-de-lijk gedaan zijn met het skeuomorphism.

Die eens onbekende design-term wordt in steeds meer iOS-apps toegepast. Het biljartlaken in Game Center, de glazen planken met foto-albums in iPhoto, de gestikt leren randjes in Agenda, een lopende cassetteband in Podcasts; allemaal skeuomorphism. En volgens de meute met fakkels en hooivorken lelijk, stom en nutteloos.

Hoe anders is de smetteloze reputatie van Ive. Nooit op het podium bij Apple productonthullingen maar altijd gezeten in een soort wit walhalla. Hij droomt zelf haast weg terwijl hij met charmante Britse tongval over chamfered bezels en aluminium vertelt. Ive is de ultieme perfectionist en als spiritueel decipel van Braun-ontwerper Dieter Rams ook functionalist. Dat lijkt praktisch haaks te staan op het skeuomorphism, hoopgevend voor velen.

Ive was nauw betrokken bij het ontwerp van de eerste versie van iOS. Een meer actuele blik op hoe software er onder Ive uit zou kunnen zien, vinden we in apps die eenzelfde Rams-achtige filosofie hanteren. Weer-app Weather Dial bijvoorbeeld, waarbij de makers zelf wijzen op Rams en Ive als inspiratie. De app ziet er op een iPhone inderdaad prachtig minimalistisch uit. Toch is ook hier wat skeuomorphism aanwezig: glans op een ‘ruitje’ voor de vooruitzichten, een wiebelend wieltje. Niet prominent, storend of negatief, maar het is het wel.


Is dit hoe iOS er onder Ive uit gaat zien?

To-do app Clear wordt ook vaak genoemd als baken van modern minimalisme. Geen knoppen, geen poespas. Je krijgt een leeg, zwart vlak dat je doormiddel van gestures met taken vult. Je ziet je taken en niets dan je taken. Apple’s (of Forstall’s) Herinneringen-app is het tegenovergestelde. Het ziet eruit als een notitieblok, inclusief leren omranding en lijntjespapier. Voordeel tegenover Clear: een blik en je weet direct wat de app is en hoe je ’m gebruikt, kun je van Clear dan weer niet zeggen.

Dat skeuomorphism heeft dus wel degelijk een functie. Door gebruik te maken van bekend ontwerp en nostalgie hoeven mensen weinig tot niks nieuws te leren. Door alleen maar te kijken, weten ze hoe iets nieuws werkt, door hints van wat al bestond. Nou kun je dat ook overdrijven; iedereen weet ondertussen hoe je een digitale kalender gebruikt—met of zonder gestikt leren randje en decoratieve papierscheur.

Maar dat gaat nu dus veranderen, toch? iTunes 11 is met een maand vertraagd, ik bedoel maar. Kan alleen maar omdat Ive er als verlosser een nieuwe blik op werpt, of niet dan? We gaan het zien. Ive maakt zich op gebied van hardware design tot op zekere hoogte ‘schuldig’ aan een vergelijkbare ontwerp-strategie. Althans, een deel van zijn ontwerp is een hommage aan of evolutie van Rams-design. Veel meer gedoseerd, veel meer afgewogen, dat wel.

En dat komt weer omdat Ive daar de tijd voor heeft. Dat wordt onderstreept door de Nederlandse grafisch ontwerper Sebastiaan de With, die in de jongste Bright ook wordt aangehaald. Zelf voormalig werkzaam bij Apple beschrijft hij op zijn blog de tijd en ruimte die Ive in zijn zoektocht naar perfectie krijgt.

Apple kan zich dergelijke termijnen veroorloven. Op gebied van hardware-design kennen ze geen gelijke. Op gebied van software en online-diensten des te meer. Gaat die kalme, gepassioneerde ontwerper het wel redden in die meedogenloze wereld waar voor streven naar perfectie haast geen tijd is?

Was Forstall juist niet daarom zo gehaat, en werd hij daarom niet juist met Jobs vergeleken? Even streng en nietsontziend en even gefocust op Jobs’ mantra ‘Real artists ship’. ‘Iedereen’ kan eindeloos schaven aan een product maar je hebt ballen nodig om een 1.0 versie van je software of online dienst uit te brengen. Forstall deed het meer dan eens, Maps bleek een fatale gok.

Maar laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat Ive wel de benodigde flexibiliteit en realiteit bezit om niet alleen zijn smaakvolle stempel te drukken, maar dat vooral binnen een zelf gestelde strakke planning kan. Zal zijn eerste doelstelling zijn om skeuomorphism uit ‘zijn’ interface te verbannen? Weer haal ik De With aan, die denkt dat interface à la Ive dichterbij is dan we zouden vermoeden. De Muziek-app op de iPad doet erg denken aan de Braun SK 4, 5 of 6 platenspeler, naar ontwerp van Dieter Rams.

Als dat inderdaad een indicatie is, ben ik enthousiast benieuwd. Dat skeuomorphism is op zich zo slecht nog niet; je moet het alleen weten te doseren. Onder Forstall ging het richting kitsch, maar helemaal zonder is bepaald geen garantie voor schoonheid. Industrieel ontwerp en interface design onder leiding van één man moet haast wel voor eenheid zorgen. MacBooks en iPhones worden de laatste jaren steeds dunner, strakker, ongecompliceerder maar blijven bovenal stijlvast. Brengt Ive dat naar de interface, is hij zijn witte walhalla meer dan waard.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Denk dat ze nog zat andere pijnpunten hebben om aan te werken. Anders gezegd: laten alle introducties van hard -en software maar eens zonder ellende verlopen.

 

Welk product heeft geen pijnpunten bij introducties?

Anders gezegd: Bij Apple wordt het ook nogal eens overdreven door de media en onder een vergrootglas gelegd.
Ik bedoel..het leek wel alsof alle iPhone 5's met schade uit de doos zouden komen, dat de wifi het niet deed of weet ik wat niet meer.

Nu hoor je er niks meer van aangezien het merendeel er geen last van heeft..veruit het merendeel.
Ook ik heb een iPhone 5..perfect uit de doos..nog steeds geen krassen..wifi doet het perfect.
Geen paarse waas te zien op geen van mijn foto's.
Qua hardware is er voor mij niks op aan te merken.

 

Bij apple wordt het onder een vergrootglas gelegd omdat apple volgens jullie ( en bright) de maatstaf is. En wanneer er dus iets op aan te merken valt, dan wordt dat meteen gedaan ( iets met hoge bomen geloof ik). Het wordt irritant omdat er veel mensen zijn ( in het algemeen, ik weet het; een generalisatie) de feiten negeren en zomaar van alles klakkeloos aannemen. Ik snap het wel hoor, liefde maakt blind. Het zou alleen wel eens verfrissend zijn als er een keer een échte discussie zou zijn, in plaats van dat iedereen enkel zijn platform verdedigd. De hardware van apple vind ik prachtig! echt waar! alleen de software helemaal niet. En zeker niet als ik iOS vergelijk met het vanilla Jelly Bean van mijn Nexus toestel, wat qua vormgeving op mij wat meer volwassen overkomt. Hopelijk gaan ze dit dan dus verbeteren, misschien winnen ze dan weer een zieltje, maar ze hebben een lange weg te gaan van hun "intuïtieve" besturing...

 

Dus omdat mensen met een iPhone de iPhone als maatstaaf gebruiken moeten alle media etc. dat ook doen?
Volgens miljoenen anderen is de Samsung de maatstaaf en is er niks beters... Waarom gebruiken jullie dat niet als maatstaaf dan??

Dat jij de software van iOS niks vind kan ik begrijpen, dat is natuurlijk ieder zijn smaak.
Ik vind het wel heerlijk werken, maar we kunnen inderdaad wel de minpunten en propunten van beide OS'en noemen, maar we hebben beide een andere smaak.
En dat geeft ook niet. Gelukkig zijn we vrij om te kiezen.
Eigenlijk is er ook geen discussie..want iedereen verdedigd zijn eigen smaak, en dat is eigenlijk zinloos.

Vind als je kritiek hebt op iets moet je wel bij de feiten blijven en niet onzin gaan roepen (zoals een Ikkuh vaak doet).
Ja, er zijn veel mensen geweest waarvan de iPhone beschadigd uit de doos kwam, maar ook miljoenen mensen die nergens last van hebben.
Het mooie is dat de mensen die hem wel beschadigd uit de doos kregen hem zo kunnen omruilen.
Qua hardware maakt het elkaar allemaal niet veel meer..het is gewoon een OS smaak..en dat verschilt voor iedereen. En het ligt er natuurlijk aan wat je er voor over hebt om te betalen.

 

Ik vind dat er eens aan ikkuh gewerkt moet worden want ze kan maar 1ding.....

 

Ik ben erg benieuwd wat Ive gaat brengen qua design van iOS. Zou eens leuk zijn als het eens flink op de schop ging. :)

Dat skeuomorphism vindt ik opzich niet storend, het is mij eigenlijk pas grotendeels opgevallen na dit artikel.

 

Ik mag hopen dat Ive de ruimte krijgt om het team Interface Designers de goede kant op te sturen. Ive zal zelf waarschijnlijk weinig aan UI Design gaan doen, maar meer als een soort Art Director optreden.
En dan dat skeuomorphisme. Op zich niets mis mee (er zijn prachtige apps op zowel ios als osx die zich qua UI hebben laten inspireren op bestaande apparaten/dingen), maar het kan inderdaad erg fout getuige de agenda-app op zowel ios als osx.
Op ios gebruik ik mede daarom Calvetica. Prachtig minimalistisch, vooral op de iPhone (op iPad vind ik het iets minder evenwichtig).
Als Ive nog voor het einde van het jaar, als proeve van bekwaamheid, een update van de standaard agenda en notitie app kan uitbrengen die er waanzinning uitzien, dan geloof ik dat het verder wel goed komt.
Ive, surprise us and make us say Wow again.

 

Ikkuh kappen!

 
afbeelding van Leonard Birch

<cite>"..modern minimalisme. Geen knoppen, geen poespas."</cite>
Als daar nu grote vraag naar is, denk ik dat er zeker goede kansen liggen voor <a href="http://www.windowsphone.com/nl-nl/"><strong>Windows Phone</strong> 8</a> ;-)

De kalender "Calvetica" (die Toon van der Struijk hierboven noemt)

Hoewel de Apple-gebruikers die reeds (vele) apps hebben aangekocht e.d. vast niet zo snel zullen overstappen.

Heb me nooit zo gestoord aan de "imitatie looks" van apps zoals de agenda; wel grappig juist. Maar ik ben benieuwd hoe iOS gaat veranderen onder leiding van dhr. Ive.

 
afbeelding van Leonard Birch

aanvulling:
De kalender "Calvetica" (die Toon van der Struijk hierboven noemt)...

...heeft ook wel iets weg van de Windows Phone benadering. Met de neutrale grijze achtergrond en rode accentkleur.

 

Dat ze scottie hebben weggebeamt vanwege het weigeren van een handtekening? Mmm zal wel meer aan vooraf zijn gegaan.
Persoonlijk vind ik het kitcherige wel leuk. Het is ook een mooi contrast met het uberstrakke van de hardware.
Ik ben wel benieuwd wat er uit de koker van Ive komt.

 

En ikkuh reageert weer als eerste. Natuurlijk weer negatief.

 

Je zou maar zo negatief in het leven staan als ikkuh.

 

Ik had nog zo gezegd; niet te veel suiker daar wordt je een beetje gek van zoon.

 

Dan hoop ik dat Ive ook eens goed naar OSX gaat kijken want dat is inmiddels een warboel aan stijlen geworden. OSX met iOS, foto's van tijgerachtigen en sterren galaxy's... Plat en bold door elkaar, glans, geen glans, aluminium etc. Er zit geen lijn meer in.

 

Nieuwsbrief