Tim Cook grijpt in en gooit iOS-baas eruit
Nieuws

Tim Cook grijpt in en gooit iOS-baas eruit

dinsdag 30 oktober 2012 08:31

Apple-ceo Tim Cook stuurt iOS-baas Scott Forstall de laan uit. Onder meer het falen van Maps en Siri kost hem zijn kop.

Apple-baas Tim Cook heeft het vertrek van een aantal hoge managers aangekondigd in een persbericht. Het belangrijkste ontslag is voor de baas over iOS, Scott Forstall. Zijn taken worden opgedeeld onder andere managers. Forstalls vertrek is volgens Apple-watchers erg goed nieuws. Hij was mede-verantwoordelijk voor het fiasco rond Apple's nieuwe kaartendienst. Forstall ging ook over Siri, wat eveneens weinig succesvol is.

Diverse Amerikaanse media waaronder de New York Times, CNN en The Verge schrijven dat Forstall met zijn eigenwijze manier van werken meerdere vijanden in de top van het bedrijf had gemaakt. De druppel was dat hij weigerde zijn handtekening te zetten onder een excuusbrief aan klanten over de fouten in Apple Maps na de release van iOS6, omdat de klachten volgens hem overtrokken zouden zijn. Uiteindelijk bood ceo Tim Cook zelf zijn excuses aan.

Apple's beroemde ontwerper Jonathan Ive gaat zich vanaf nu bezighouden met de interface van iOS. Het systeem is sinds de introductie uiterlijk weinig veranderd, waardoor Apple wat betreft zijn interfacedesign dreigt te worden ingehaald door Android en Windows Phone. Intern bij Apple speelde al langer een verhitte discussie over het design van iOS.

Ive houdt meer van minimalistisch design dan Forstall, die voorstander is van een meer decoratieve stijl, met bijvoorbeeld icoontjes van voorwerpen die een functie moeten uitbeelden. Dat komt steeds meer archaïsch over. Nu Ive verantwoordelijk wordt voor het ontwerpen van de interface, gaat het roer om, en kan iOS na jaren van trage evolutie binnenkort wel eens totaal op de schop gaan.

De probleemkinderen Siri en Maps komen nu te vallen onder Eddie Cue, de manager die al verantwoordelijk was voor iTunes, de App Store, iCloud en meer clouddiensten. Voor hem is er ook veel werk aan de winkel.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Nu al Jobs perikelen?
Fijn bedrijf dat Apple :)

 

Neej, het is fijn om bij de bv Ikkuh te werken:
"Ikkuh, ikkuh, ikkuh en de rest kan stikkuh"

 

Dat die Eddie ook eens iTunes goed op de schop gooit. Het is echt een draak van een programma.

 
 

Ze hebben al een nieuwe versie aangekondigd met compleet redesign. Zou er elk moment aan moeten komen: http://www.apple.com/itunes/new-itunes/

Ontopic: Ben benieuwd wat dit gaan opleveren, iOS kan wel wat vernieuwing gebruiken inderdaad.

 

inderdaad 'coming in october' die nieuwe iTunes dus vandaag of morgen..

 

Goed nieuws. Is die teringzooi in Mountain Lion hopelijk ook snel afgelopen. Zit nog steeds op Snow door de visuele ellende van de nieuwere versies. Denk dat Ive jeuk kreeg om wat aan het OS te doen bij het zien van Windows 8, een OS dat zo bij Apple vandaan had kunnen (lees moeten) komen.

 

Helemaal gelijk! Had 't niet beter kunnen zeggen.

 

Ik vind iOS juist ver vooruitlopen op android, die veel te gecompliceerd en onoverzichterlijk is door het gebruik van de schillen. iOS is in gebruik veel fijner.

Johny Ive aan het hoofd lijkt mij wel een goede zaak. De truc met smart phones is denk ik het zoveel mogelijk contole behouden met een simpel interface.

 

Dat standpunt heeft Apple natuurlijk ook lang volgehouden. Maar als je iOs vergelijkt met Jelly Bean of WP8? Daar zie je veel meer functioneel minimalisme en strak afgewerkt design in het OS. Het originele design van iOS is natuurlijk wel ├ęcht goed geweest als het al zo lang meegaat.

 

Als het aan jou lag, hadden we nu nog een draaischijf.

 

Als Apple er niet was geweest dan was iedereen nu nog met een stylus bezig.

 

...wat betreft zijn interfacedesign dreigt te worden ingehaald door Android en Windows Phone.

Kom op zeg dit is toch al lang gebeurt! Tuurlijk functioneerd iOS prima, maar qua design loopt het al lang achter op de concurrenten. Bij oude android versies wel skin afhankelijk, maar sinds 4.0 is het gat erg groot.

 

Als men dan ook de app store even aanpast.
Deze is sinds iOS erg onlogisch ingedeeld, zekker voor de iPhone en Ipod. 2 apparaten die niet zijn ontworpen voor zijdelings scrollen.
Het is fijn dat de app store meer op itunes moet lijken maar het overzicht is nu wel weg.

 

Visuele ellende in Mountain Lion? Ik heb nergens last van...

 

AvMD heeft veel moeite met de D en de T.
Dus die zullen we maar niet teveel aan een interface laten sleutelen. Zal een knullige worden...

 

Zoon; geen apples met peren vergelijken....

 

Nieuwsbrief