Eerste indruk: Huawei Ascend W1

Eerste indruk: Huawei Ascend W1

20-02-2013 09:55 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Deze Windows smartphone is ontworpen in China maar is zeker geen namaak. Voor maar 150 euro presteert hij goed. De batterij gaat drie dagen mee.

De Huawei Ascend W1 zou wel eens een game changer kunnen zijn. De prijs van 150 euro voor deze smartphone rammelt aan de fundering voor de hoge bedragen die we nu nog voor onze smartphones neertellen. Waarom moet een Samsung of Nokia 400 euro of een HTC of iPhone 600 euro kosten als nagenoeg dezelfde fuctionaliteit voor een derde van de prijs gemaakt kan worden? De Huawei W1 laat de grote producenten nadenken over lagere prijzen en budgetmodellen waar we als klant alleen maar van kunnen profiteren.

Drie dagen batterijtijd
Kan die budgettelefoon echt net zoveel als je iPhone of HTC? Voor wie het uiterste van zijn smartphone vraagt is een middenklasser zoals de W1 niet voldoende, maar voor het gros van de gebruikers is de W1 een geweldige smartphone. De W1 draait op Windows, misschien een drempel voor de gemiddelde gebruiker. Of dat terecht is lees je verderop.

De W1 is in vier kleuren verkrijgbaar en ondersteunt 4G, heeft een 4 inch scherm (800x480 pixels), een 5 megapixelcamera achterop en 0,3 voor, een dual-core 1,2 Ghz processor en 4 gb interne opslag die je met een microSD kunt aanvullen tot 32 gb. Het scherm is gemaakt van het robuuste Gorilla Glass 2. En nu komt het mooiste: de accuduur. De batterij van 1950 mAh is bijvoorbeeld groter dan die van de iPhone 5 (1440 mAh). Ik ben inmiddels twee dagen en zeven uur met constant wifi aan onderweg en heb nog een batterij van 16 procent over. Tegen de tijd dat deze review af moest zijn, was hij nog steeds niet leeg.

Opvallen in de grijze massa
Het budgettoestel ziet er niet zo cheap uit als die 150 euro doet vermoeden. De voorkant waar het glas bovenop het toestel ligt, vind ik zelfs mooi. Handig ook, ik voel nu in mijn zak of in het donker de rand van het glas en weet zo waar ik de knop om het scherm aan te zetten kan vinden. Huisvriend Koen antwoordt op de vraag wat hij denkt dat deze smartphone kost: 400 euro. Buurman Marc houdt het op 250 euro; "die schatting is lager dan ik eigenlijk dacht want ik maakte uit de vraag al op dat het weinig zou zijn. Zat ik nog 100 euro te hoog."

Met 10 mm is hij behoorlijk dun, de 130 gram voelt licht en toch is het allemaal degelijk afgewerkt. De knoppen zitten waar je ze voelen wilt. De iets uitstekende lens op de achterkant vind ik niet zo sierlijk staan. Daar vind je ook het Windows Phone en Huawei logo. Niet zo mooi, maar het leidde al wel tot vragen als je het ding in de kroeg op tafel gooit (Huawat?) waarbij ik dan mooi kon vertellen over mijn nieuwe aanwinst. Met een Huawei val je op in de grijze massa van Samsung Galaxy's en iPhones.

Opstarten
Nu de praktijktest. Eerste tegenvaller bij deze nieuwe telefoon is dat er nog een grote simkaart in gaat. Gelukkig heb ik braaf de simkaart waaruit ik ooit een microsim knipte bewaard en is de telefoon dus snel opgestart. Wie niet zo bewaarderig is, kan een nieuwe sim vragen of een plastic randje kopen. Ik zet de wifi aan, dat duurt lang. Uiteindelijk vind de W1 wel netwerken van buren die ik nooit eerder gezien had. Niks mis met dat onderdeel dus.

Daarna is het een kwestie van mijn Gmailadres invullen voor contacten, agenda en mail. Dat doe je op een pagina waar je accounts kunt instellen in een rijtje met Microsoft, LinkedIn, Twitter en ook Sina Weibo. Daar blijkt de Chinese komaf van deze phone; Sina Weibo is de Chinese kopie van Twitter. Whatsapp, Spotify, 9292, Google maps als navigatie en nog wat apps installeren en binnen een half uurtje is alles up and running zoals op mijn oude telefoon.

Windows Phone
Toegegeven, ik ben (beter: was) een Windows-ontwijker. Ik heb nog nooit een pc ,laptop of ander apparaat met Windows gehad. Tot WindowsPhone. Toen ik dat voor het eerst zag, was het net als toen ik voor het eerst iOS tussen de menu's van Sony Ericssons en Nokia's zag. Nu heeft Windows de kunst afgekeken bij Android en Apple en er een schepje bovenop gedaan. De omflippende live tiles waarmee je het startscherm vult, in een formaat naar wens, laten de ware kracht nog niet zien. WindowsPhone is zo vloeiend, zo overzichtelijk, zo clean, ik vind het een verademing.

WindowsPhone heeft niet de verwijzingen naar wat we kennen (skeuomorphic) zoals iOS, niet de schaduwen en overlays van Android maar is zonder metaforen en puur digitaal. Sinds ik zes maanden terug de overstap heb gemaakt, heb ik nog geen moment spijt gehad. Dat je niet wil overstappen omdat je vast zit in 'het ecosysteem' van Apple of Google gaat voor mij niet op. Ik doe alle data in Gmail, Gcontacts en Gcal en heb een Macbook en een iPad. Gaat allemaal probleemloos door elkaar, een variatie aan ecosystemen maakt in mijn geval een gezond, vooroordeelloos milieu om maar in dezelfde beeldspraak te blijven.

Het kleine kapitaal dat je wellicht in de App Store of Play Store aan apps hebt besteed, ben je bij een overstap naar WindowsPhone wel kwijt. Jammer, maar voor het verschil tussen de prijs van een alternatief en 150 euro kun je meer apps kopen dan je kunt verzinnen.

Overige vaardigheden
De Huawei W1 biedt de functionaliteit van een dure smartphone voor minder geld. Zoals gezegd is de accuduur verbluffend en de interface prima. Maar hij kan meer. De telefoon is met de Wallet klaar voor betalen met je mobieltje plus andere NFC diensten en met 4G sneller dan de meeste netwerken in Nederland nu aanbieden. De tekengrootte is instelbaar en dat is prettig. Handig is de Kid's Corner waarmee je je kind je smartphone kunt toevertrouwen zonder dat je bang hoeft te zijn voor telefoontjes naar IJsland of vieze filmpjes.

Wat ik heel handig vind is de benadering vanuit contacten. Als ik nu denk dat ik Marianne moet laten weten dat ik een half uurtje later kom, klik ik op People, klik op Marianne en krijg vervolgens de keuze haar te mailen/ bellen/ sms'en of Whatsappen. Ook kan ik direct haar laatste mails, tweets en telefoontjes zien. WindowsPhone 8 biedt Rooms en Groups waarin je tot aan agenda en boodschappenlijst kunt delen. Onder de live tile Me zie ik mijn ingekomen mail, tweets en wat je maar wil. In de praktijk start je zo niet meer een app op, maar benader je de door een app geleverde resultaten vanuit de persoon.

Nadelen
Je hoort het, ik ben enthousiast. Het pr-bureau dat dit testexemplaar ter beschikking stelde, krijgt hem mooi niet meer terug. Zijn er ook nadelen? Ja, dat niemand weet hoe je Huawei hoort uit te spreken bijvoorbeeld. Je kan laten zien dat je van wanten weet door waawee te zeggen. Best aan te raden, want Huawei is een moderne ontwikkelaar om in de gaten te houden, zoals je in het artikel Huawat? leest in Bright 50.

Het allergrootste nadeel is de knop rechtsonderaan op het touchscreen. Die druk ik per ongeluk best vaak in en daarmee start je de zoekmachine Bing op. En Bing heeft me nog nooit het antwoord gegeven dat ik zocht.

Hebben?
Vodafone gaat de Huawei Ascend W1 vanaf begin maart als prepaidtoestel verkopen voor 150 euro. Daarmee is het volgens Huawei de eerste Windows Phone die prepaid verkrijgbaar is. De W1 komt in Nederland eerst in zwart en blauw beschikbaar. Later dit jaar volgen mogelijk nog de witte en roze versies. Na maart komt het toestel ook in combinatie met abonnementen of sim-free beschikbaar. Huawei biedt kopers van zijn smartphones binnenkort als promotie-actie ook nog gratis drie jaar pick-up & return, drie jaar dataprotectie en reparatieservice binnen drie dagen. En dat voor de goedkoopste Windows Phone.