Is jouw pin wel veilig?
Nieuws

Is jouw pin wel veilig?

vrijdag 24 augustus 2012 07:15

Een heleboel pincodes zijn makkelijk af te kijken, zegt de TU/e. Lees hier hoe je dat voorkomt.

Twee studentes wiskunde uit Eindhoven hebben berekend welke pincodes veilig zijn en welke niet. Het gaat er daarbij om of aan de bewegingen van je hand tijdens het intoetsen de cijfers af te leiden zijn. Volgens Anne Eggels en Aukje Boef (what's in a name) is de combinatie 2580 de onveiligste code. Dit is namelijk het middelste rijtje van boven naar beneden. Dieven kunnen deze code gemakkelijk aflezen, omdat bij deze handbeweging maar 1 set van 4 cijfers past.

Bij elke serie handbewegingen past maar een beperkt aantal cijfercombinaties, blijkt uit het onderzoek PIN-Cracking. Met de mogelijkheid 3 maal te proberen is er best een kans dat een dief de code kraakt. Pincodes waar vier verschillende richtingen in zitten zijn zodoende het meest veilig. De code 1959 is relatief veilig.

Nu weet je dus of je pincode wel of niet veilig is. Daar zit je dan maar mooi mee, want lang niet alle banken laten je zelf de code kiezen. Klanten van de Rabobank mogen eenmalig wijzigen, met het risico dat je iets ergers zoals 2580 krijgt, zodat je nog verder van huis bent. ABN-Amro biedt een eigen keuze net als de creditcards van ING en Bijenkorf.

Bij het pinnen de code met de hand afschermen is zeker zinvol, aldus de wiskundemeisjes. Met drie vingers toetsen helpt ook, is in het tussenrapport te lezen. De twee TU/e-studenten kregen van hoogleraar dr. Tanja Lange een 8 voor hun opdracht.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Lijkt me helder. Daar hoef je trouwens geen wiskunde voor gestudeerd te hebben. Misschien is de conclusie van het onderzoek dat we zo langzamerhand maar eens van de pincode af moeten. Er zijn technieken zat die veel veiliger zijn.

 

idd, ik heb rabobank en heb gewoon een code die ik niet kan wijzigen, gelukkig geen 2580 ;)

ooit had ik 3690, die was echt fijn! makkelijk rijtje van boven naar beneden (nu niet naar je numpad kijken, daar zitten de cijfers net andersom)

 

Ikzelf heb 5749. Die is hardstikke veilig...

 

Of elk cijfer met een andere vinger intoetsen, dan kun je zoals ik gewoon 5555 als PIN gebruiken...

 
afbeelding van M@xi on Android

Ik doe

 

Nieuwsbrief