Leegstand? Nog meer kantoren bouwen!
Nieuws

Leegstand? Nog meer kantoren bouwen!

donderdag 06 januari 2011 16:23

Je hoeft geen hoogleraar economie te zijn om te zien dat het economisch minder gaat. Maar de vastgoedbranche lijkt er nog niet aan te willen.

We krijgen de meest wonderbaarlijke persberichten op de redactie. 'Ik heb een button met een ledje gemaakt, kunnen jullie daar een stukje over schrijven?' 'We hebben met onze fluor paperclips een echt lifestyle product bedacht.' Dat werk. Lachen en deleten. Namens NIC Vastgoed kregen we een persbericht dat schrijnend weergeeft hoe we in de crisis terecht gekomen zijn, terwijl het beweert ons eruit te kunnen helpen.

Een korte samenvatting: DTZ Zadelhoff luidt de noodklok over de leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt. Deze is zo groot dat geen enkele economische opleving de huidige voorraad weg kan werken.

NIC Vastgoed is het daar niet mee eens. De huidige kantoren zijn gebouwd vanuit 'oud denken' en bestaan uit werkplekken waardoor werknemers niet gestimuleerd worden. Oplossing: bouw kantoren vanuit 'nieuw denken', door te luisteren naar de toekomstige bewoners. Vervolgens worden we getrakteerd op een prachtig relaas met woorden als ecosysteem, evolutionair, diversiteit. Je voelt hem wel.

Nu is het uiteraard beter om een kantoorgebouw te plaatsen dat multifunctioneel is, past in zijn omgeving en architectonisch interessant is. Maar als er een structureel overschot is, kun je wellicht beter helemaal geen nieuwe gebouwen neerzetten, maar de bestaande zodanig verbouwen dat ze weer een functie kunnen krijgen. Want hoe eco een kantoor ook is, als het leegstaat is het niets dan verspilde energie. Op Wikipedia een prachtig artikel vol voorbeelden van ongebruikte nieuwbouw.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

Gelukkig worden die dingen altijd snel en doeltreffend omgebouwd tot goedkope woonruimte voor studenten, hulpbehoevenden, etc...Ahum...

En als dat niet gebeurt, kun je het altijd nog kraken...Ahum...

Fijn wel, die zelfregulerende markt met slimme ondernemers. Niks salonfähigs aan...AHUM..!

 

Jij zegt eigenlijk dat je niet moet innoveren en dingen bij het oude moet laten ook al is dat oude bewezen slecht. Dat wij maar op de blaren moeten zitten. En als het op een andere manier kan dan is dat überhaupt geen optie. Dat vergelijk jij dan weer met een led button en een fluor paperclip. O ja, en je moffelt er even snel voor de zekerheid een herontwikkel-visie van een andere partij tussendoor. Alsof dat bij elk pand De Oplossing is. Een beetje een schoolkrant-stukkie, lijkt me. Lachen en deleten (o nee, dat kan niet).

 

beetje niet lezen Wilbert? Hij zegt dat je oude gebouwen moet innoveren :) recyclen heet dat.

Bedrijven die niet inzien dat ze moeten stoppen met bouwen van nieuwe kantoren hanteren de kop in het zand techniek. Een probleem is er pas als je het als probleem ervaart.

 

Dat lees ik wel degelijk, remmstein. Maar ik vind juist dat dit niet de enige oplossing is. Ik ben uiteindelijk voor beide. Panden die je nu nieuw bouwt moet je bouwen met een andere visie. Dat wordt volledig overboord gezet in dit stukje. Lang niet elk pand kun je zomaar 'recyclen'.

 

Of had je deze 2 zinnen gemist in mijn comment: "O ja, en je moffelt er even snel voor de zekerheid een herontwikkel-visie van een andere partij tussendoor. Alsof dat bij elk pand De Oplossing is."

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Ik zeg dat je niet iets moet maken/bouwen waar al een overschot van is. De leegstand is niet ontstaan omdat mensen zich plotseling gingen ergeren aan het systeemplafond of de lelijke architectuur. Er is een economische oorzaak voor de leegstand. Dan kun je uiteraard innoveren, maar die innovatie moet iets doen aan de kern van het probleem. En die is economisch van aard.

Ik vergelijk de led button en fluor paperclip nergens mee, ik gebruik ze slechts als introductie voor het schrijnende persbericht dat ons gestuurd werd met dit onderwerp.

Idem voor het 'er tussen moffelen van de herontwikkelvisie'. Dat moffel ik er niet tussen, dat is de conclusie van mijn verhaal. Als je leegstand hebt, los je dat niet op door er gebouwen naast te zetten, zelfs niet als je die wel vol huurders krijgt.

 

wat is er dan schrijnend aan het persbericht? De kwaliteit van schrijven? Of alleen de tegendraadse oplossing die jij niet ziet zitten?

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Wat schrijnend is aan het persbericht is dat er helemaal geen oplossing gesuggereerd wordt. Inspirerende nieuwe kantoren bouwen biedt geen oplossing voor de leegstand van reeds bestaande kantoren.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

DTZ Zadelhoff is toch vastgoed'adviseur'? Wat is er mis gegaan met hun advies in de jaren dat dat overschot aan kantoren gebouwd werden?

En niet vergeten: we hebben ook nog 10.000 leegstaande en onderhoudkostende monumenten waar vast een puik potentieel kantoorpandje tussen staat.

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Die hebben heel veel geld verdiend toen dit probleem ontstond. Nu er niet heel veel geld meer te verdienen valt wenden ze zich tot de overheid om het probleem op te lossen.

 

Ombouwen tot goedkope studentenwoningen tegen redelijke huur, dan hebben de krakers ook geen poot meer om op te staan.

 

Oh kom op Wilbert. Iedereen ziet toch dat dit soort "nieuws" puur en alleen bedoeld is om toch nog wat geld te verdienen in vastgoed? Wat gave kippe kreten

 

Is dat echt zo? Ik geloof dat je als vastgoed partij gebouwen wil verkopen, uiteraard. Maar als je wezenlijk andere panden wil neerzetten, moet je dan je mond houden omdat je eerst door het stof moet voor andermans fouten? Kom, de oplossing voor beter vastgoed zit in meer dan alleen het recyclen van panden.

 

Ahum, 2e poging
... wat hippe kreten als window dressing gebruiken om te verbergen dat het oude wijn in nieuwe zakken is. Wel erg doorzichtig. Of ben jij toevallig de bedenker van dit "revolutionaire concept"?

 

Nee, ik ben niet de bedenker. Vond en vind het een zuur stukje. :-) En ik ben vooral iemand die hoopt dat als je nu nog gaat bouwen, dat je dat doet op een manier die klopt en werkt. Dat vind ik haalbaarder en realistischer.

 

Er zijn drie opties:

1) Nieuwbouw wat de markt vraagt, alleen is daar, door het nieuwe werken, qua bouwvolume minder van nodig. Wat te doen mbt werkgelegenheid, etc.?
2) Renovatie naar wat de markt vraagt: zelfde volume probleem. Bovendien komen bij renovatie naar woonbestemming de huizenprijzen onder druk te staan. Resultaat: banken moeten af gaan schrijven op hypotheken en NL wordt Spanje II.
3) Platgooien van oudbouw totdat aanbod weer verminderd is tot het volume van de vraag: da's kapitaalvernietiging indien nog niet afgeschreven. Zie puntje 2. vwb het lot van de banken. Bovendien is er geen incentive tot nieuwbouw gedurende de platgooiperiode. Zie puntje 1.

Samengevat: we verven onszelf weer lekker in de hoek met z'n allen.

 

Hee Wilbert, laat me raden? Dat geweldige persbericht was van jou?

 

@ sjoerd II : nee, niet van mij. Maar ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar de tekst! Jij ook?

 

Bestaande panden hergebruiken gebeurt al. Het is niet alleen een fysieke verandering, ook een andere 'mind set'. Voor zowel gebruiker als vastgoed partijen. Het gaat langszaam maar het komt op gang. Iedereen gaat het uiteindelijk inzien dat het niet anders kan. En zo onstaat een nieuwe markt. www.thedam.nl

 

Ik heb de vastgoed sector nog nooit kunnen betrappen op enige toekomstvisie of innovatieve gedachten.
Dat is mogelijk een wat generaliserende opmerking, maar ik vind het nogal naïef om te denken dat dat met toekomstige nieuwbouwprojecten ineens wel het geval is.
Wanneer toch, dan moeten ze toch eerst de reeds aangerichte schade op bestaande bedrijventerreinen e.d. gaan herstellen.
Een goede infrastructuur creëren waardoor het loont de leegstaande panden te upgraden naar de huidige, en liever nog de toekomstige, wensen en eisen.

 

De waarde en dus verlies van deze panden kun je aftrekken van de belasting, als je geen gebouw hebt maar wel geld moet je alleen maar belasting betalen over dat geld.

 

@demeneer. Last van je keel? Je

 

Je hebt zeker een punt.

 

Dat is wat er op kleine schaal al gaande is. Er worden al 'Cradle to Cradle' panden gebouwd en zo ook bestaande panden geupgrade naar en voor de toekomst.

 

hear, hear. Dit is constructief.

 

Haha wilbert is een beetje boos. En gaat dan boze domme dingen zeggen

 

Ik was het juist eens met de cradle to cradle oplossing (vandaar: 'hear, hear'). Boze, domme dingen, is dat nou nodig gelijk?

 

Voor de duidelijkheid: ik vond en vind de oplossing die Rutger in zijn stukje presenteert te kort de door de bocht. Ja, het kan zeker 1 van de oplossingen zijn. Maar feit is dat er gebouwd blijft worden. Dan denk ik dat je je beter kunt hard maken voor cradle to cradle, eko, nuttige, 'slimme' gebouwen (of hoe ze ook worden genoemd) . En ja, je moet soms ook je verlies maar nemen, en/of slopen, oid. En in bepaalde gevallen kun je ook gebouwen herontwikkelen, recyclen, etc. Zeker.

De toon die gezet werd door Rutger dat wat NIC voorstelt volstrekt belachelijk is (de fluor paperclip en de LED-button zijn niet voor niets opgenomen in zijn tekst). Dát vind ik storend en niet terecht. Ik ben voor een mix en voor verantwoordelijkheid nemen.

Lees de laatste alinea van de tekst waar Rutger zélf naar linkt in zijn verhaal (maar waarvan hij alleen de eerste alinea gebruikt):

"Maar ook het geven van voorrang in de gemeentelijke procedures op het moment dat het een herontwikkeling betreft kan een behoorlijk stimulans zijn, zo meent Bouwend Nederland. Een straf op nieuwbouw zal niet leiden tot een afname van de ontwikkeling van nieuwe kantoren, zo is de verwachting. Want er zal altijd behoefte blijven bestaan aan nieuwe, moderne kantoren die energiezuiniger, duurzamer en flexibeler zijn en dus beter op de toekomst zijn ingericht."

 

Ach laten we het gewoon op anticyclisch bouwen houden...

Als je pas gaat bouwen wanneer de vraag ontstaat, ben je te laat(en dat rijmt).

 

Wat zijn de criteria van een bericht om geplaatst te worden op Bright?

En is dit niet een beetje een te specialistisch onderwerp voor een bericht op Bright :S. Met één zo'n berichtje vat je dit al jarenlang bekende probleem echt niet samen...

Wat wordt het volgende bericht? Waarom Coca Cola flessen uit de supermarkt gehaald worden?

 

Nee, waarom is dit opeens te specialistisch voor Bright? Ik denk dat je zwaar onderschat wie hier actief zijn. Zo hou ik me momenteel persoonlijk bezig om 35000 m2 kantoor oppervlak te recyclen. Dus niet zo minderwaardig doen Luukz!

 

Die nieuwe visie is natuurlijk gewoon 'oude wijn in in nieuwe zakken'. Achter die bouwsector hangt een hele economie dat als een groot schip niet 123 is af te remmen. Juist met 'het nieuwe werken' hebben we minder kantoorruimte nodig.

 
 

Er is hoop! Wij als eerstejaars Bouwkunde studenten worden nu al opgeleid tot het transformeren van bestaande oudere gebouwen.

 

Leegstand is uiteindelijk ook een kans voor vernieuwing en innovatie. Het onderzoek en ontwerp De Vakman Centraal zet in op integrale en gecombineerde aanpak binnen grootstedelijke problematiek die veel wijken kennen. Het draagt bij aan zowel sociale, economische als fysieke vraagstukken binnen de integrale stadsvernieuwing en speelt in op de culturele karakteristiek van steden. Hierbij wordt ingezet op het stimuleren van de economische vitaliteit van binnenstedelijke woongebieden.

De focus ligt op bestaand, verouderd en / of leegstaand vastgoed in deze woonwijken en richt zich op de functiemenging in de bestaande woonomgeving, ten behoeve van de huidige bewoner en toekomstige gebruiker van de wijk.

De mix van de functies (wonen / werken / (wijk)voorzieningen) binnen bestaande gebouwstructuren is hierbij de oplossing voor verouderde en leegstaande (woon/kantoor)gebouwen en biedt een impuls voor de vitaliteit van woonwijken en steden. Door middel van het combineren van woonprogramma’s met functies die aansluiten op de vraag en behoefte uit de wijken, wordt er gestreefd naar multifunctionaliteit, waarbij de kwaliteit van de woonomgeving wordt versterkt door diversiteit.

Met deze integrale aanpak wordt de werkgelegenheid gestimuleerd en krijgt de wijkeconomie de impuls die het nodig heeft. Hiermee sluit de aanpak ook aan bij de jeugd uit de wijk door het creëren van scholing, stageplekken en leer-werkplekken in de bedrijvigheid die er ontstaat. Met als doel het leven, wonen, werken, vermaken, studeren, wandelen, genieten, lachen en oud worden in de eigen woonwijk en woonomgeving gemakkelijk te maken!

Ontwikkeling transitie-model De Vakman Tool > het transitie-model De Vakman Tool is een instrumentarium voor de implementatie van de visie en de strategie van het onderzoek De Vakman Centraal in bestaand verouderd en / of leegstaand vastgoed (industrieel erfgoed / kantoren / woongebouwen)

www.devakmancentraal.nl

 

Nieuwsbrief