Leegstand? Nog meer kantoren bouwen!

Leegstand? Nog meer kantoren bouwen!

6 januari om 15:23
Laatste update: 29 april om 01:56

Je hoeft geen hoogleraar economie te zijn om te zien dat het economisch minder gaat. Maar de vastgoedbranche lijkt er nog niet aan te willen.

We krijgen de meest wonderbaarlijke persberichten op de redactie. 'Ik heb een button met een ledje gemaakt, kunnen jullie daar een stukje over schrijven?' 'We hebben met onze fluor paperclips een echt lifestyle product bedacht.' Dat werk. Lachen en deleten. Namens NIC Vastgoed kregen we een persbericht dat schrijnend weergeeft hoe we in de crisis terecht gekomen zijn, terwijl het beweert ons eruit te kunnen helpen.

Een korte samenvatting: DTZ Zadelhoff luidt de noodklok over de leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt. Deze is zo groot dat geen enkele economische opleving de huidige voorraad weg kan werken.

NIC Vastgoed is het daar niet mee eens. De huidige kantoren zijn gebouwd vanuit 'oud denken' en bestaan uit werkplekken waardoor werknemers niet gestimuleerd worden. Oplossing: bouw kantoren vanuit 'nieuw denken', door te luisteren naar de toekomstige bewoners. Vervolgens worden we getrakteerd op een prachtig relaas met woorden als ecosysteem, evolutionair, diversiteit. Je voelt hem wel.

Nu is het uiteraard beter om een kantoorgebouw te plaatsen dat multifunctioneel is, past in zijn omgeving en architectonisch interessant is. Maar als er een structureel overschot is, kun je wellicht beter helemaal geen nieuwe gebouwen neerzetten, maar de bestaande zodanig verbouwen dat ze weer een functie kunnen krijgen. Want hoe eco een kantoor ook is, als het leegstaat is het niets dan verspilde energie. Op Wikipedia een prachtig artikel vol voorbeelden van ongebruikte nieuwbouw.

Lees meer over:

Deel via