Telegram moet radicale kanalen sluiten in Indonesië
Bright

Telegram moet radicale kanalen sluiten in Indonesië

17-07-2017 09:23 Laatste update: 15-10-2017 09:18

Chatdienst Telegram sluit een aantal publieke kanalen met extremistische inhoud. Die waren voor Indonesische regering reden om de gehele app te blokkeren.

Volgens de autoriteiten in Indonesië zijn er verschillende kanalen binnen Telegram die 'vol met radicale en terroristische propaganda staan'. Daarom is de dienst geblokkeerd voor gebruikers in het land.

Oprichter van Telegram, Pavel Durov, spreekt van 'miscommunicatie' tussen de autoriteiten en de chatdienst. Hij zegt tegen persbureau Reuters niet op de hoogte te zijn geweest van een aanvraag van de overheden om bepaalde kanalen offline te halen.

"Telegram is grondig versleuteld en op privacy gericht, maar we zijn geen vrienden van terroristen", zegt hij. De Indonesische minister Rudiantara van Communicatie en Informatie stelt dat Telegram niet snel genoeg handelde.

Telegram speurt zelf IS-kanalen op

Omdat zeer grote groepsgesprekken (zogeheten broadcasts) mogelijk zijn in Telegram, is de app populair onder terroristische bewegingen zoals IS. Zij chatten in grote groepen, maar ook privé. In het vervolg moeten zulke kanalen sneller opgespoord en gesloten worden.

In december vorig jaar zei Telegram-ceo Durov dat er elke maand duizenden Telegram-chatgroepen worden gesloten waar IS-sympathisanten met elkaar praten. In deze kanalen worden onder meer handleidingen voor het maken van bommen verspreid. Telegram houdt de kanalen zelf in de gaten, maar gebruikers kunnen ze ook melden.