Nederlander met spraakgebrek maakt handige spraak-app
Bright

Nederlander met spraakgebrek maakt handige spraak-app

16-06-2017 12:56 Laatste update: 27-07-2017 18:30

Nederlander Erwin Oudshoorn kan moeilijk praten en leerde zichzelf daarom programmeren, om vervolgens een spraak-app te bouwen.

De 29-jarige Oudshoorn is geboren met een Lymfatische Malformatie waardoor hij moeilijk kan praten. In juni 2016 onderging hij een dubbele kaakoperatie. Acht weken lang waren zijn kaken op elkaar geschroefd, en kon hij niks zeggen. Dat bracht Oudshoorn op het idee een app te bouwen.

Notitie-app

"Normaal typ ik het altijd in de standaard Notitie-app, maar die letters zijn zo klein dat iedereen mijn telefoon uit mijn handen gristen om het te kunnen lezen, en dat werd ik zat", aldus Oudshoorn. "Dus ik besloot een app te maken waarbij de letters groter waren." Die app maakte hij met Swift, een programmeertaal die Apple in 2014 introduceerde.

Swift was voor Oudshoorn veel makkelijker te leren dan Objective C, een veel complexere programmeertaal - maar tot de komst van Swift de beste manier om apps te maken. "Tussen kerst en oud en nieuw in 2015 heb ik een online cursus Swift gevolgd en heb ik toen eigenlijk niets anders gedaan dan 20 uur aan videomateriaal bekeken", zegt Oudshoorn.

Talkie

De 2.0-versie van zijn app Talkie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Gebruikers kunnen zinnen intikken en laten uitspreken, veelgebruikte zinnen opslaan om ze snel te kunnen gebruiken en ook tekenen. Oudshoorn wil de app nu ook voor Android ontwikkelen.

Bron: Bright.nl. Kijk de Bright Update met technieuws elke werkdag op RTL Z.