3D-geprint hart-op-een-chip is alternatief voor dierproeven
Amerikaanse wetenschappers hebben een 'hart-op-een-chip' met geïntegreerde sensoren 3D-geprint. Het is een alternatief voor medisch onderzoek met dierproeven.
Dierproeven zijn controversieel en complex. Organen-op-een-chip, die functies en de structuur van orgaanweefsel nabootsen, moeten een alternatief bieden. Wetenschappers aan de Harvard-universiteit hebben nu voor het eerst een compleet hart-op-een-chip inclusief sensoren 3D-geprint.
Speciale inkt
De wetenschappers ontwikkelden zes soorten speciale inkt met meerdere materiaal-eigenschappen, waardoor het mogelijk wordt om in een non-stopproces het hart-op-een-chip te printen. De wetenschappers zijn er zo in geslaagd om kloppend hartweefsel na te bootsen en sensoren meten hoe het gesimuleerd hartspierweefsel samentrekt.
Het onderzoeksteam heeft met succes testen uitgevoerd met het hart-op-een-chip. De belofte van deze technologie is dat het makkelijker en goedkoper wordt om orgaan-op-chips te programmeren voor medicijnonderzoek. Bovendien moet het mogelijk worden om bepaalde ziektes in de chip te programmeren.
Nederlandse wetenschap
Door ziektes na te bootsen op een chip, kunnen we precies zien wat ze in ons lichaam doen. Ook in Nederland wordt hier aan gewerkt. Zo wordt bij de TU Delft ook gewerkt aan een menselijk hart op een chip.
En ons programma Toekomstmakers nam vorig jaar een kijkje bij Mimetas, een Nederlands bedrijf dat bijvoorbeeld een lever simuleert op een chip.
Meer tech-videos kijk je op het Bright YouTube-kanaal.
Techprogramma Bright TV is elke maandagavond te zien op RTL Z.