SpaceX wil internet aanbieden via 4425 satellieten

SpaceX wil internet aanbieden via 4425 satellieten

17-11-2016 12:50 Laatste update: 29-07-2017 16:00

Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft bij de Amerikaanse autoriteiten een aanvraag ingediend om 800 satellieten voor aanbieden van internet te lanceren.

SpaceX wil met een satellietnetwerk internettoegang bieden in Amerika, Puerto Rico en de Maagdeneilanden. De satellieten komen op een korte afstand van de aarde. Het bedrijf heeft bij toezichthouder FCC een aanvraag gedaan voor lancering van 800 internetsatellieten, meldt Reuters. Uiteindelijk wil het bedrijf een netwerk van 4425 satellieten tot stand brengen, zo blijkt uit de ingediende documenten.

Momenteel zijn er 1400 actieve satellieten in een baan om de aarde, en zweven er duizenden inactieve satellieten rond. De levensduur van de satellieten van SpaceX zou 5 tot 7 jaar zijn. De plannen van SpaceX voor internetsatellieten werden in 2015 door Elon Musk onthuld. Ook Google heeft veel geld geïnvesteerd in SpaceX. Het project zou minstens 10 miljard dollar gaan kosten. Elon Musk wil ook de Aarde en Mars via satellieten met elkaar verbinden. De Tesla-oprichter ontvouwde onlangs zijn plannen voor de Marsmissies van SpaceX.

Lage hoogte, hoge datasnelheid

De satellieten moeten op 1200 kilometer hoogte in een baan rond de aarde gaan zweven. Dat is veel lager dan de gebruikelijke baan voor satellieten op een hoogte van 35.000 kilometer. Deze lage baan om de aarde zou de snelheid van het internet sterk moeten verbeteren.

SpaceX is niet de enige partij die bezig is met internet via satellieten, onder meer Facebook werkt daar ook aan. Begin september ging de eerste van Facebooks internetsatellieten verloren, nadat een SpaceX-raket op het lanceerplatform ontplofte. De satelliet met een waarde van 200 miljoen dollar moest afgelegen delen van Afrika voorzien van een draadloze internetverbinding. De satelliet was gemaakt door het Israëlische Space Communication, dat mogelijk een forse schadevergoeding wil eisen van SpaceX.

Bron: Bright.nl. Voor meer tech-nieuws, like Bright op Facebook.