Nintendo kiest eigen koers met nieuwe spelcomputer Switch

Nintendo kiest eigen koers met nieuwe spelcomputer Switch

13-01-2017 05:42 Laatste update: 29-07-2017 03:30

Nintendo heeft vanochtend eindelijk officieel zijn nieuwe spelcomputer, de Switch, getoond. Met de combinatie van thuis én onderweg spelen hoopt het Japanse bedrijf voor nieuwe game-ervaringen te zorgen.

Nintendo heeft vanochtend meer details bekendgemaakt over de Nintendo Switch, een combinatie van een handheld spelcomputer en een console voor thuis. De spelcomputer verschijnt wereldwijd op 3 maart en kost in de VS 300 dollar. De Nederlandse prijs is nog niet bekend. 

De games voor de Nintendo Switch verschijnen ook op cartridges, zogeheten GameCards. De spelcomputer wordt regiovrij, waardoor Europese gebruikers bijvoorbeeld ook Japanse games kunnen spelen. Online tegen anderen gamen is in de beginperiode gratis, maar Nintendo gaat hier later geld voor vragen. De abonnementsprijzen zijn nog niet bekend. Er komen twee versies van de Nintendo Switch: eentje met grijze controllers en eentje met een blauwe en een rode controller. 

Thuis en onderweg

Het bijzondere aan de Nintendo Switch is dat hij zowel thuis als onderweg als portable spelcomputer is te gebruiken. Het tabletgedeelte met een 6,2 inch touchscreen is uit een dock die aan de tv is gekoppeld te halen.

De kleine bewegingsgevoelige Joy-Con-controllers zijn aan het scherm te klikken, voor gamen onderweg. Ook kunnen twee spelers op een Switch spelen door elk een controller te gebruiken.

Infraroodsensor

De Joy-Con-controller heeft een infraroodsensor waarmee hij objecten of handen kan herkennen en een speciaal knopje voor het maken van screenshots. Met dat knopje zijn volgens Nintendo binnenkort ook videobeelden van games op te nemen en te delen. De accuduur van de Switch-tablet schommelt tussen 2,5 en 6 uur.

De Nintendo Switch heeft maar 32 GB interne opslagruimte, maar dat is wel uitbreidbaar met microsd-kaartjes. Los verkrijgbaar zijn allerlei accessoires: de Nintendo Switch Pro Controller (70 dollar), sets met twee Joy-Con-controllers (80 dollar), een losse Joy-Con (50 dollar), een extra dockset (90 dollar), een grip (30 dollar) en een set met twee racestuurtjes (15 dollar) 

Eigen koers

Met de Nintendo Switch kiest Nintendo voor een geheel eigen koers. Het Japanse bedrijf heeft met de combinatie van thuis en onderweg spelen een uniek aanbod. Concurrenten Sony (Playstation) en Microsoft (Xbox) hebben alleen traditionele spelcomputers, gericht op de huiskamer.

Wat betreft krachtige hardware kan Nintendo de strijd in de huiskamer met de twee grote concurrenten niet bijhouden. Zijn vorige spelcomputer, Wii U, werd geen groot succes en binnenkort stopt de productie van dat apparaat.

Nieuwe ervaring

Met de Switch hoopt Nintendo voor nieuwe game-ervaringen te zorgen, al is dat mede afhankelijk van waar game-ontwikkelaars mee komen. Zelf komt Nintendo onder meer met een game voor twee spelers in dezelfde kamer, die met elkaar duelleren als cowboys, waarbij de winnaar het snelst zijn pistool (de controller) grijpt.

De Wii U bood eerder ook enkele unieke functies, maar het game-aanbod was uiteindelijk onvoldoende om de massa te overtuigen.

Nintendo Switch minder krachtig dan concurrentie

Sony en Microsoft introduceerden onlangs verbeterde versies van hun spelcomputers, de Playstation 4 Pro en de Xbox One S. De Nintendo Switch is minder krachtig dan die consoles. Bovendien komt Microsoft later dit jaar met een nieuwe generatie van de Xbox.

Bright TV testte de Nintendo Switch zelf op een Nintendo-event in Frankfurt.