Nokia komt terug als telefoonmerk

Feauture

Nokia komt terug als telefoonmerk

18-05-2016 11:32 Laatste update: 31-07-2017 09:30

Microsoft verkoopt zijn Nokia-licentie aan het nieuwe Finse bedrijf HMD Global. En dat betekent dat Nokia samen met Foxconn nieuwe telefoons gaat maken.

Tot nu toe had Microsoft de licentie over de merknaam Nokia, maar die gaat nu voor tien jaar naar HMD. Van de Android-toestellen die gemaakt en verkocht gaan worden, ontvangt Nokia een deel van de royalty's.

HMD Global is een nieuw Fins bedrijf dat tablets, smartphones en feature-phones gaat uitbrengen. Feature phones zijn simpele telefoons die goedkoop zijn en vaak niet eens een touchscreen hebben. HMD krijgt enkele ex-Nokia-werknemers als leiding.

350 miljoen dollar

Microsoft doet zijn feature-phone-divisie helemaal van de hand. HMD zal nieuwe telefoons gaan maken en doet dat met FIH Mobile, wat onderdeel is van Foxconn. Dat Taiwanese bedrijf is vooral bekend als maker van onderdelen voor smartphones zoals de iPhones van Apple, maar timmert tegenwoordig ook als producent van eindproducten aan de weg.

Foxconn en HMD Global betalen 350 miljoen dollar voor de overname van de afdeling. Daarvoor krijgen ze onder meer het besturingssysteem, een productiefabriek in Vietnam en worden er 4500 medewerkers overgeplaatst naar het bedrijf (of krijgen de keuze dat te doen). Wanneer de eerste toestellen op de markt komen, is nog niet bekend.

Nokia verdween als telefoonmerk na een verkoop van de telefonietak in 2014 aan technologiegigant Microsoft. Die maakte nog een tijdje Windows-telefoons onder de noemer Nokia Lumia, maar stopte later met het gebruiken van de merknaam. 

Bron: Bright.nl. Tech-programma Bright TV is elke maandagavond te zien op RTL Z. Volg ook het Bright YouTube-kanaal.