Dit is de 'Tesla-killer' van Faraday Future

Dit is de 'Tesla-killer' van Faraday Future

04-01-2017 06:20 Laatste update: 29-07-2017 06:00

Tesla-rivaal Faraday Future heeft zijn zelfrijdende elektrische auto gepresenteerd. Hij heeft een vermogen van 1050 pk en een bereik van ruim 600 km.

De elektrische auto FF 91 is vannacht door de Amerikaanse startup Faraday Future gepresenteerd tijdens de CES-beurs in Las Vegas. De auto trekt op van 0 naar 100 km/u in 2,4 seconden, sneller dan de huidige Tesla's. Ook zou de accu van de FF 91 sneller zijn op te laden dan andere elektrische auto's. 

Reserveren kan al

De introductiedatum en prijs van de FF 91 zijn nog niet bekend. De auto die Faraday Future in Las Vegas demonstreerde is nog niet het definitieve productiemodel. De auto was wel rijdend te zien, maar nog niet alles van het interieur werd getoond.

Reserveren van een van de eerste 300 FF 91-modellen is mogelijk voor een borgsom van 5000 dollar. De levering van die eerste reeks auto's vindt pas in 2018 plaats. De eerste FF 91 wordt in maart via een veiling verkocht.  

Inparkeren

De FF 91 moet allerlei zelfrijdende functies krijgen. Zo moet de auto zijn eigen parkeerplek kunnen vinden en vervolgens zonder tussenkomst van de bestuurder kunnen inparkeren. Een demonstratie slaagde in Las Vegas wel op het parkeerterrein, maar ging mis op het podium.

De auto beschikt voor de autonome functies over 10 camera's aan de voor- en achterkant, 13 radars, 12 ultrasonische sensoren en een 3D LIDAR-sensor, die met behulp van lasers de afstand tot objecten bepaalt. Op een volle accu is de FF 91 in staat om 600 kilometer ver te rijden.

Snelladen

Opladen kan behalve via gewone stopcontacten ook met speciale snelladers. Faraday Future belooft dat ook draadloos opladen mogelijk zal worden. De deuren van de auto zijn via Bluetooth te openen met behulp van een smartphone-app die werkt met gezichtsherkenning.

Speciale verlichting moet voetgangers duidelijk maken als de zelfrijdende functie is geactiveerd.

Financieel zwaar weer

Onlangs kwam naar buiten dat Faraday Future met grote financiële en organisatorische problemen kampt. Het bedrijf zou moeite hebben met het op tijd betalen van leveranciers en enkele belangrijke managers stapten op.

De grote investeerder in Faraday Future is de Chinese miljardair Jia Yueting, die bekend is van de 'Chinese Netflix' LeEco. Dat bedrijf werkt ook aan een eigen elektrische auto, waarvan het conceptmodel is ontworpen door Faraday Future. 

Tesla

Concurrent Tesla maakte vandaag bekend dat het in 2016 in totaal 83.922 auto's heeft geproduceerd. Dat is minder dan het target van 90.000. Het aantal geproduceerde auto's steeg wel met 64 procent.

Bron: Bright.nl