© Vrana

'Apple koopt mixed reality-startup voor 30 miljoen'

Een prototype van de Totem-bril.

Bright

'Apple koopt mixed reality-startup voor 30 miljoen'

22-11-2017 12:53 Laatste update: 12:57

Apple zou voor 30 miljoen dollar (25,5 miljoen euro) de startup Vrvana hebben overgenomen. Het bedrijf maakt een een mixed reality-bril waarin augmented reality wordt gecombineerd met virtual reality.

Dat zeggen twee anonieme bronnen tegen TechCrunch. Apple wil geen commentaar geven aan de site, maar ontkent de overname van de Canadese startup niet.

Vrvana ontwikkelde de Totem-headset. De bril werd lovend ontvangen, maar uiteindelijk nooit op de markt gebracht.

Ook virtual reality

Totem is een bril die augmented reality (AR) en virtual reality (VR) combineert. Met camera's voorop de bril wordt de echte wereld rondom de gebruiker geregistreerd, virtuele objecten worden daaraan toegevoegd. Ook kan Totem wisselen tussen AR en VR, en alleen de virtuele omgeving tonen.

De overname is veelzeggend over Apple's plannen voor augmented reality. Het bedrijf toont steeds meer interesse in de technologie. Met iOS 11 werd in de vorm van ARKit ondersteuning voor  augmented reality toegevoegd; vrij geavanceerde augmented reality is nu makkelijk in apps in te bouwen. 

Ook heeft Apple-ceo Tim Cook meermaals gezegd dat hij augmented reality erg interessant vindt, en mogelijk net zo belangrijk als smartphones. Onlangs zei Cook echter dat de technologie voor een kwalitatieve AR-bril nog niet bestaat. Met de overname van Vrvana lijkt Apple zich op die technologie te storten.