4K-gids: dit kijk je in ultra-hd in Nederland

4K-gids: dit kijk je in ultra-hd in Nederland

15-01-2018 12:49 Laatste update: 12:49

Steeds meer mensen hebben een 4K-tv, maar wat kan je in ons land allemaal in ultra-hd kijken? Een overzicht.

De opmars van 4K-tv's gaat snel. Al de helft van de televisies die dit jaar worden verkocht heeft 4K, ook wel ultra-hd (uhd) genoemd. Mooi hoor, zo’n grote tv met haarscherp beeld.

Maar dan moet er wel iets in het betere 4K-formaat te bekijken zijn. Welke zenders, films, series en video's zijn er momenteel in Nederland in ultra-hd te zien? Dat valt nog tegen. We hebben het aanbod op een rij gezet.

Tv-zenders

De lineaire tv-zenders in Nederland lopen ver achter. Op dit moment is er één zender die in 4K te zien is: muziekkanaal Xite 4K. En dan alleen als je een speciaal 4K-abonnement hebt bij KPN. Xite 4K zendt de nieuwste clips uit. Het probleem is alleen dat veel clips nog niet worden aangeboden in 4K, waardoor er veel meer dubbelingen zijn dan op de normale Xite-zender.

KPN

Naast Xite 4K biedt KPN nog een handvol films en docu's aan op de hoogste kwaliteit, zoals Dunkirk, Wonder Woman en King Arthur. Later dit jaar komen daar nog IT en The Lego Ninjago Movie bij. Voor het 4K-abonnement van KPN betaal je 69 euro per maand. Dat is 10 euro meer dan het normale KPN-abonnement. Voor dat extra tientje per maand krijg je ook nog 20 mbps extra internetsnelheid (100 in plaats van 80 mbps). 

Ziggo

Ziggo biedt nog steeds niks aan in 4K, dus ook niet Formule 1 of andere sportwedstrijden via Ziggo Sport. Het moederbedrijf van Ziggo test in meerdere landen al wel een 4K-settopbox, dus een introductie in Nederland later dit jaar is niet uitgesloten. “We werken aan de mogelijkheid om 4K door te geven, maar we kunnen nog niet zeggen wanneer we daarmee starten”, zegt een woordvoerder tegen Bright.

Netflix

Netflix maakt zijn naam als grootste streamingdienst ook op 4K-gebied waar. Alle nieuwe eigen series komen al jaren uit in 4K-kwaliteit. Dat komt neer op meer dan 150 series en films (in de VS). Wel moet je een speciaal 4K-abonnement hebben. Dit kost 13,99 euro, 3 euro duurder dan het gewone hd-abonnement bij Netflix.

Apple TV 4K

In de iTunes-winkel staat een overzicht met welke video’s in 4K te koop of te huur zijn. Dit zijn veel recente films, zoals Dunkirk, It, Wonder Woman en de Verschrikkelijke Ikke 3. Op dit moment gaat het om 188 films. Deze video’s zijn wel alleen in 4K te bekijken als je over een Apple TV 4K beschikt.

Videoland

De Nederlandse streamingdienst Videoland heeft afgelopen jaar het aanbod flink uitgebreid. Een jaar geleden stond alleen nog Zwarte Tulp in 4K in de app, maar nu ook de nieuwe series Weemoedt, Nieuwe Buren, SUSPECTS, De 12 van Oldenheim en Soof: Een Nieuw Begin.

Wel zijn deze series alleen in ultra-hd te bekijken via de smart-tv’s van Samsung. Alleen daar kan de Videoland-app op worden geïnstalleerd.

YouTube

Na Netflix is YouTube een goede tweede om hoge kwaliteit video te vinden. De YouTube-app vind je op vrijwel alle smart-tv’s. Het zoeken naar 4K-content is nog niet zo makkelijk, maar een goed beginpunt is onze eigen Uitpakparty. Onze wekelijkse reviewvideo wordt al sinds 2014 in 4K gepubliceerd.


Blu-ray Ultra HD 

Iedereen met een Xbox One S of de nieuwe Xbox One X heeft daarmee ook een blu-ray-speler met 4K in huis. De Playstation 4 Pro ondersteunt alleen gewone Blu-ray-schijfjes, niet de UHD-versies. Daarnaast zijn er losse Blu-ray-spelers met UHD te koop. Bol.com heeft zo’n 30 blu-rays in de winkel liggen die op ultra-hd af te spelen zijn. Wel zijn zijn deze films prijzig. Films zoals Baby Driver en The Great Gatsby kosten zo'n 30 euro per exemplaar.


Amazon Prime Video

De streamingdienst Amazon Prime Video is ook in Nederland beschikbaar, maar heeft naast de eigen series nog niet zoveel aanbod. Daarvan is er veel wel in 4K te zien. Al is het wel lastig om deze kwaliteit te halen, want je moet daarvoor een tv hebben waarop de Amazon-app kan worden geïnstalleerd, van LG, Samsung of Sony. Ook heeft Amazon Prime Video sinds kort een Apple TV-app.

Satelliet

Bij het Nederlandse tv-aanbod is het nog ver zoeken naar 4K-materiaal, maar via de satelliet is het aanbod iets groter. Zo kan je via de Astra-satelliet onder andere Sky Deutschland in de hoogste kwaliteit zien, waardoor je de Duitse Bundesliga en de Champions League kan bekijken. Met Duits commentaar, dus. Verder zendt ARTE meerdere opera’s uit in UHD via de satellietzender Arte Concert en zijn er allerlei kleinere kanalen in 4K te zien.

Voor 4K via de satelliet moet je wel een geschikte decoder aanschaffen. Die kost al snel zo’n 400 euro.

Conclusie

Als je niet het duurste Netflix-abonnement hebt, kan je net zo goed nog even wachten met een 4K-tv. Er is geen enkele volwaardige tv-zender die in Nederland zonder gedoe in de hogere kwaliteit te ontvangen is.

Los huren of kopen kan wel, maar het is duur en het afspelen van de film of serie is vaak omslachtig. Zo is het aanbod via iTunes redelijk groot, maar dan moet je wel een Apple TV 4K hebben en alle films nog los kopen.

Het grote wachten is op de beslissing van een Nederlandse tv-zender om in 4K te gaan uitzenden, al was het maar een test. Een goed moment hiervoor is vaak een groot sportevenement. De Olympische Winterspelen lijken te vroeg te komen. Een nieuwe kans komt eraan in juni: het WK Voetbal.