Bright

Instagram-rivaal Vero is een hit (en omstreden)

Instagram-rivaal Vero is een hit (en omstreden)
27 februari om 17:19
Laatste update: 27 februari om 21:41

De reclamevrije Instagram-concurrent Vero is opeens een van de meest gedownloade apps van het moment. Maar de oprichter is omstreden en je account weer verwijderen blijkt erg lastig.

De Vero-app, die al sinds 2015 bestaat, mag zich de afgelopen dagen opeens in grote belangstelling verheugen. Alleen al in de Verenigde Staten haalde de app in 24 uur een half miljoen nieuwe gebruikers binnen.

De app lijkt sterk op Instagram. Vero maakt het wel mogelijk om naast foto's ook linkjes, teksten en tips voor boeken, tv-programma's en films te delen. Ook biedt de app een intuïtieve optie om foto's toegankelijk te maken voor bepaalde groepen: goede vrienden, vrienden, kennissen en volgers.

Nadeel van het plotselinge succes van Vero is dat gebruikers wel de nodige moeite hebben om zich aan te melden. Ook bij het plaatsen van foto's en het contact leggen met anderen krijgen gebruikers geregeld te maken met time-outs omdat de servers het verkeer niet aan kunnen.

Bedacht door miljardair

De app is bedacht door de Libanese miljardair Ayman Hariri, zoon van de voormalige premier Rafik Hariri. Hariri ontwikkelde de app omdat hij problemen had met het privacybeleid van bestaande sociale netwerken. De miljardair is tegen advertenties op sociale media. Ook zal Vero volgens Hariri geen gebruikmaken van algoritmes, targetting en het mijnen van gebruikersgegevens. 

Ayman Hariri is niet onomstreden. Hij was plaatsvervangend directeur van het familiebedrijf Oger, een Saudisch bouwbedrijf dat vorig jaar failliet ging. Tweeduizend buitenlandse arbeiders kregen geen loon uitbetaald en leven in armoede in kampen in de woestijn.

Opzeggen? Stuur een mailtje

Vero-gebruikers die zich bedenken en hun account weer willen verwijderen, komen van een koude kermis thuis. Er is nog geen makkelijke manier om een account op te zeggen. Gebruikers moeten een mailtje sturen of via een verstopt knopje in de app een verzoek indienen, dat vervolgens door Vero 'in behandeling' wordt genomen. Bovendien meldt het bedrijf dat 'bepaalde gegevens' ook na verwijdering van accounts op de servers blijven staan.

Vaag abonnementsmodel

De eerste miljoen gebruikers van Vero mogen levenslang gratis gebruikmaken van de app, daarnaast zal Vero gebruik gaan maken van een abonnementsmodel. Hoe dat abonnementsmodel er precies zal uitzien, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van Vero verklaart tegenover Slate dat de app inmiddels 'erg dicht bij een miljoen' aanmeldingen zit.

Of het succes van Vero zal beklijven, is de vraag. De afgelopen jaren doken er verscheidene nieuwe sociale netwerken op die er niet in slaagden om de gebruikers écht weg te lokken bij Instagram, Facebook en Twitter. Want wie gebruikt er nu nog Ello, Diaspora of Google Plus?

Bron: Bright.nl