Mijlpaal: Horizon Zero Dawn best verkochte Nederlandse game ooit

© Guerilla

Mijlpaal: Horizon Zero Dawn best verkochte Nederlandse game ooit
1 maart om 09:25
Laatste update: 8 maart om 11:27

De Nederlandse game Horizon Zero Dawn heeft alle verkooprecords verbroken. Het spel van de Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games is meer dan 7,6 miljoen keer over de toonbank gegaan, en laat daarmee andere populaire Nederlandse consolegames ver achter zich.

Op de tweede plek staat Killzone: Shadow Fall met 3 miljoen verkochte exemplaren, zo blijkt uit informatie van VGChartz. De Killzone-reeks wordt ook door Guerrilla Games gemaakt.

Andere populaire Nederlandse games zijn Reus (pc, in 2014 zo'n 700.000 keer verkocht) Overlord (Xbox360, 400.000 keer verkocht) en Ridiculous Fishing (iOS en Android, in 2013 zo'n 300.000 keer verkocht).

Lovend ontvangen

Horizon Zero Dawn verscheen op 1 maart 2017 voor de Playstation 4 en speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Een primitieve mensheid leeft weer in stammen, omgeven door robotdieren waarvan zij het ontstaan niet kennen. Via hoofdrolspeelster Aloy komen spelers al boogschietend en verkennend achter de geschiedenis van de prachtige landschappen vol vreemde robotdieren.

De game werd vorig jaar door critici zeer lovend ontvangen, en groeide uit tot één van de best beoordeelde titels van het jaar. "We hadden grote ambities voor Horizon Zero Dawn en toen de lancering dichterbij kwam wisten we dat mensen enthousiast waren, maar dit soort verkoopaantallen zijn mindblowing", zegt Hermen Hulst, directeur van Guerrilla Games.

LEES OOK: Angie Smets is de vrouw achter succes van game Horizon Zero Dawn

Minecraft en Grand Theft Auto

Ondanks de hoge verkoopaantallen is het succes van het Nederlandse Horizon Zero Dawn nog weinig vergeleken met andere grote gametitels. Zo is Minecraft - een soort digitale lego - meer dan 140 miljoen keer verkocht. Grand Theft Auto 5, een game met een open wereld waarin je je vrij kunt bewegen, is met 90 miljoen verkochte exemplaren ook een groot succes.

In de top tien van best verkochte games staat ook het relatief onbekende PlayerUnknown's Battlegrounds, een schietspel dat vorig jaar werd uitgebracht. De game, waarin je wint door zo lang mogelijk te overleven, is 34 miljoen keer verkocht voor de Xbox One en pc.

Lees meer over:

Deel via