Bright

Google wil betere antwoorden in zoekresultaten geven

1 maart om 11:11
Laatste update: 8 maart om 14:00

Niet alle vragen hebben een eenduidig antwoord. Google gaat in zoekresultaten meer aandacht besteden aan verschillende opvattingen.

Google wordt steeds beter in het geven van kant-en-klare antwoorden. Vraag je hoe oud Willem-Alexander is, of wat de hoofdstad van Litouwen is, dan krijg je direct het antwoord (50 jaar, Vilnius), zonder dat je hoeft door te klikken naar een andere site.

Met een nieuwe update van de zoekmachine gaat Google ook meerdere antwoorden geven als een gebruiker een onduidelijke vraag stelt. Is de zoekopdracht bijvoorbeeld 'oren ploppen in een vliegtuig', dan krijg je antwoorden op de vraag hoe dit moet, of het gevaarlijk is en wat de oorzaak is.

Nepnieuws

Dit is slechts het begin, schrijft Google. Naast een vraag die op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden, zijn er ook vragen die niet een eenduidig antwoord hebben. "Zo heeft 'is het het waard om mijn fundering te repareren?' meerdere componenten die belangrijk kunnen zijn, zoals de kosten, duur, methodes en financiering", aldus Google-manager Emily Moxley.

Nieuwssite Axios ziet het zelfs als een middel van Google op nepnieuws tegen te gaan in de zoekresultaten. Door meerdere meningen te geven over één onderwerp, wordt de gebruiker getriggerd om zelf over het onderwerp na te denken.

Google Assistant

Google gaat deze methode verder uitrollen. Het bedrijf wil bijvoorbeeld ook antwoord - of eigenlijk antwoorden - geven op vragen als 'is melk goed voor je?'

De kennis die Google opdoet kan het bedrijf ook goed gebruiken bij de ontwikkeling van de slimme assistent Google Assistant. Aan deze assistent worden vragen gesteld, waarop de gebruiker direct antwoorden verwacht.

Lees ook:
Google Assistant spreekt nog dit jaar Nederlands

Lees meer over:

Deel via