Netflix werkt aan eerste Nederlandse Original-serie
Bright

Netflix werkt aan eerste Nederlandse Original-serie

07-03-2018 10:57 Laatste update: 10:57

De eerste Nederlandse Netflix Original-serie is in ontwikkeling. Het is nog niet bekend wanneer de serie verschijnt.

"Er komt een Nederlandse Original aan. We zijn ermee bezig", zegt Allie Goss, vice president Originals van Netflix tegen de NOS. De Nederlandse serie wordt exclusief voor Netflix ontwikkeld. De videodienst is de grootste investeerder in de productie.

Daarmee verschilt de serie van Undercover, een Nederlands-Belgische serie die in 2019 op Netflix verschijnt. Maar omdat die serie samen met de Belgische VRT wordt ontwikkeld en eerst op de Belgische tv wordt uitgezonden, is daar van een Netflix Original geen sprake.

Nederlands quotum

Netflix wil meer buitenlandse producties maken. Dit jaar komt het bedrijf met 700 eigen producties, waarvan er zeker 80 buiten de VS worden gemaakt. Het plan voor een Nederlandse serie past ook binnen eisen van de Raad voor Cultuur, dat onlangs zei een quotum van 15 procent Nederlandse producties op streamingdiensten als Netflix te willen.

Netflix-topman Reed Hastings zegt tegen de NOS dat zijn bedrijf zo'n quotum voor wil zijn. "In het algemeen kun je zeggen dat belastingvoordelen om investeringen te stimuleren, goed werken. Maar in landen waar quota zijn ingevoerd, werkt dit soort regelgeving vaak averechts. Het komt de kwaliteit niet ten goede", aldus Hastings.

Hij haalt Canada aan, waar een quotum voor lokale producties is ingevoerd. "De kwaliteit van de producties is vaak niet best, maar er moet worden voldaan aan de vraag."

Bright.nl interviewde Netflix-ceo Reed Hastings vorig jaar:


Bron: Bright.nl