Oscarwinnaar waarschuwt met nep-Obama-filmpje

Oscarwinnaar waarschuwt met nep-Obama-filmpje

18-04-2018 18:01 Laatste update: 20:20

Filmmaker Jordan Peele waarschuwt met een zeer overtuigend nepfilmpje van Obama voor een dystopie veroorzaakt door AI.

Jordan Peele, regisseur en schrijver van de bekroonde film Get Out, waarschuwt samen met de site Buzzfeed voor de toekomst. En dan wel voor een specifiek onderdeel van de toekomst: de betrouwbaarheid van dingen die je online tegenkomt. De studio van Peele maakte met beschikbare middelen vrij makkelijk een filmpje van de Amerikaans ex-president Obama.

Obama zegt in dat filmpje allemaal dingen die hij nooit heeft gezegd. "President Trump is een totale en complete dipshit", bijvoorbeeld. Al snel blijkt de stem van Obama eigenlijk een sterke imitatie. En de beelden zijn gemaakt met dezelfde faceswap-software waarmee eerder dit jaar fake-porno met beroemdheden is gemaakt.


Je ziet en hoort Obama dingen zeggen, maar je kan het niet vertrouwen. Nepnieuws bestaat al langer, maar dat is meestal nog in geschreven vorm. Binnenkort kunnen we zelfs videobeelden niet meer zomaar voor waarheid aannemen, waarschuwt Peele. "Dit zijn gevaarlijke tijden", aldus Peele. "Het klinkt misschien simpel, maar hoe we ons in deze tijd van informatie voortbewegen, gaat het verschil maken tussen of we overleven, of we veranderen in een fucked-up dystopie."

Lees ook:

AI maakt Flintstones-cartoons op basis van tekst

Kunstmatige intelligentie zet spraak om in animatie