Eerste Nederlandse Netflix Original: demonen in Amsterdam

Eerste Nederlandse Netflix Original: demonen in Amsterdam

18-04-2018 10:18 Laatste update: 26-04-2018 12:00

De opzet van de eerste Nederlandse Netflix-serie is bekend: het plot draait om demonen in Amsterdam.

De eerste Nederlandse productie die speciaal voor Netflix gemaakt wordt, verschijnt in 2019. Dat heeft Netflix bekendgemaakt bij een presentatie in Rome. De achtdelige serie heeft nog geen titel en wordt ontwikkeld door productiebedrijf Pupkin, bekend van series als Van God Los, Smeris en Feuten.

De Netflix-serie van Pupkin krijgt acht afleveringen van 30 minuten en speelt zich af in Amsterdam. Het plot wordt als volgt omschreven: "In het vrijgevochten Amsterdam geniet een groep jonge studenten van alles wat het leven ze biedt: rijkdom, seks en macht… tot ze - zonder het te beseffen - een verborgen toegang naar een demonische wereld uit de Nederlandse Gouden Eeuw openen."

Meedogenloze geschiedenis

Acteurs zijn nog niet bekendgemaakt. De serie is bedacht en wordt geproduceerd door Pieter Kuijpers en Sander van Meurs van Pupkin en wordt geschreven door schrijverscollectief Winchester McFly (Bankier van het Verzet, Smeris). De productie zal worden overzien door showrunner Michael Leendertse (Van God Los, Smeris). "Ik kijk ernaar uit om een serie te maken die twee genres combineert: coming of age en horror", vertelt Pieter Kuijpers. "De serie hint naar de meedogenloze Nederlandse geschiedenis waar onze welvaart deels op is gebaseerd. Ik vind het een eer om met Netflix samen te werken, een van de grootste en beste spelers in de wereld van drama en film."

Tweede serie

Eerder maakte Netflix al bekend dat het werkte aan de eerste Nederlandse Netflix Original. Toen was er verder nog niet over de serie bekend. In 2019 verschijnt ook een andere Nederlandse productie op Netflix, de serie Undercover. Maar die serie wordt samen met de Belgische VRT ontwikkeld en wordt eerst op de Belgische tv wordt uitgezonden. Daarom is die serie geen Netflix Original.

Netflix wil meer buitenlandse producties maken. Dit jaar komt het bedrijf met 700 eigen producties, waarvan er zeker 80 buiten de VS worden gemaakt. Het plan voor een Nederlandse serie past ook binnen eisen van de Raad voor Cultuur, dat onlangs zei een quotum van 15 procent Nederlandse producties op streamingdiensten als Netflix te willen.

Bright interviewde Netflix-ceo Reed Hastings in 2017:


Volg ook ons YouTube-kanaal