Gezichtsherkenning vist verdachte uit 60.000 concertgangers

Gezichtsherkenning vist verdachte uit 60.000 concertgangers

13-04-2018 08:31 Laatste update: 08:32

Bram van Dijk

Bij een concert met 60.000 bezoekers in China heeft de politie een verdachte uit het publiek gevist nadat hij werd herkend via gezichtsherkenning.

Tijdens een groot concert van de Hongkongse popzanger Jacky Cheung in Nanchang, Zuid-Oost China, is de 31-jarige man Ao uit het publiek geplukt door de politie. Volgens China Daily werd de man door de politie gelinkt aan een 'economisch geschil' in de regio Guangxi Zhuang. Ao werd gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Hij reisde bijna 100 kilometer om het concert bij te wonen.

Vlak nadat de muziek begonnen was, pakte de politie hem in de kraag met de mededeling dat zijn gezicht was herkend. "De verdachte was geshockeerd dat hij was gevonden was tussen tienduizenden mensen", zei de lokale politieman Li Jin tegen the China Daily. De camera's waren opgehangen bij de ticketcontrole. De beelden werden verbonden aan de politie-database met afbeeldingen van verdachten. Ook kon de politie met de software meten hoeveel mensen er binnenkwamen.

Slimme brillen

In China wordt gezichtsherkenning al veelvuldig gebruikt. In augustus vorig jaar pakte de politie nog 25 mensen op met dank aan gezichtsherkenningsoftware tijdens het Qingdao International Beer Festival. De Chinese politie gebruikt ook slimme brillen met gezichtsherkenning om op treinstations te controleren.

Moskou

China is niet het enige land waar de overheid massaal gezichtsherkenning inzet om beelden van beveiligingscamera's te analyseren. De Russische overheid heeft in Moskou 170.000 bewakingscamera's van kunstmatige intelligentie voorzien. De autoriteiten in Moskou gebruiken daarbij ook gezichtsherkenning om verdachten op te sporen.

Lees ook:

Zo wordt gezichtsherkenning steeds slimmer

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s