Getest: beveiligingscamera Nest Cam IQ Outdoor

Getest: beveiligingscamera Nest Cam IQ Outdoor

09-04-2018 23:00 Laatste update: 10-04-2018 05:28

Nest brengt de slimme binnencamera naar buiten. In een waterdicht jasje van formaat. Rutger testte de nieuwe beveiligingscamera.

De nieuwe Nest Cam IQ Outdoor kun je gerust een zwaargewicht noemen. Letterlijk en figuurlijk. Hij weegt bijna een kilo en is de slimste camera die je krijgen kunt. Het eerste dat opvalt als je hem uit de doos haalt, is hoe gigantisch groot en zwaar het apparaat is. Gezien je hem aan de muur hangt is dat grotendeels een voordeel, want het suggereert een degelijke bouwkwaliteit. De ophangelementen zijn van aluminium, de behuizing is van kunststof.

Installatie via de app is een eitje: scan de code op de achterkant van de camera en hij wordt toegevoegd. Vul het wachtwoord van je wifi in en de camera is klaar voor gebruik. Als je hem de hele tijd in je handen wilt houden, tenminste. Want de lastigste klus van het installeren is het ophangen van de camera. In tegenstelling tot de originele Nest Cam Outdoor kun je de voedingskabel helemaal blind wegwerken. Daarvoor boor je een gaatje van minimaal 13 mm waar je de USB-C kabel doorheen moet voeren. Je moet dus vrij zeker zijn van de definitieve plek van de camera; een goed zicht op wat je in de gaten wil houden en binnen een stopcontact in de buurt. Je hebt 7,5 meter snoer, dus dat laatste zal wel los lopen.

Als hij eenmaal hangt hoeft hij nooit meer los, want de camera is volledig waterdicht. IP66 voor de liefhebber. De temperatuur mag tussen de -40 en 45 graden worden. De kans dat je hem in Nederland binnen moet halen vanwege het weer is dus nihil. 

Nest Cam Outdoor (links) en Nest Cam Outdoor IQ (rechts)

Inzoomen

Het leukste trucje dat de camera kan, is iets dat we al jaren in detective-series zien: inzoomen op het bestaande beeld met behoud van kwaliteit. Als ze in CSI Miami korrelige securityfootage binnenkrijgen, doet de computer een magisch trucje waarna er opeens allerlei details zichtbaar zijn. De Nest kan dat écht omdat hij filmt in 4K, maar kan uitsnijden en inzoomen naar 1080P. Zo kan hij zonder zelf te bewegen meedraaien met iemand die door het beeld loopt. Of inzoomen op het gezicht van een ongure pakketjesbezorger met nog steeds full-hd-beeldkwaliteit. 

Bekend of onbekend gezicht

Neem je een abonnement op Nest Aware (ongeveer de helft van de Nest Cam-bezitters schijnt dat te doen voor minimaal €50 per jaar) dan kan de camera je ook vertellen of hij een bekend of onbekend gezicht ziet. Zo krijg je geen melding als je vrouw thuiskomt, maar wel als haar versierderige collega naast haar loopt. 

Wil je haar meteen even flink de waarheid vertellen dan kan dat. Op je smartphone heb je een melding gekregen mét foto van de twee stiekemerds, waarna je de app opent om te kunnen praten. De ring rond de camera licht op, zodat de luisteraar kan zien waar het geluid vandaan komt en blozend in de lens kan kijken. Gelukkig is de speaker 15x luider geworden dan bij de minder intelligente Cam Outdoor. Je wilt je "the Lord will strike down with furious anger" niet te blikkerig laten klinken. 

Beter beeld met HDR

Mocht je thuis op de bank zitten, dan kun je Google Assistant of Amazon Echo vragen om het beeld op de TV te laten zien via een Chromecast of Amazon Firestick. Dat beeld is ook een stuk beter omdat je standaard HDR-beeld krijgt overdag. De setting die op je telefoon zorgt dat je lucht niet te wit is of je onderwerp te donker, regelt bij de Cam Outdoor IQ ook voor een mooi gebalanceerd beeld, zelfs met tegenlicht. 

Ondanks dat Nest gekocht is door Google, blijft verdere integratie tot een minimum beperkt. De door jou geïdentificeerde vader, moeder, buurvrouw en oma in Google Photos moet je opnieuw aanwijzen in de Nest-app. Opslag vindt plaats in de cloud, maar integratie met Google Drive is er niet. Ook je afwezigheid instellen met Google Agenda is nog geen optie, tenzij je zelf met IFTTT aan het rommelen slaat. 

De Nest Cam IQ Outdoor is vanaf vandaag te koop voor €379. De gewone Outdoor blijft ook gewoon in de handel voor €179. 

Bekijk ook ons item over de Nest Outdoor en de Netatmo Presence uit december 2016:


Meer gadgetvideo's? Subscribe je op ons YouTube-kanaal