De nieuwe Mac Pro verschijnt in 2019

De nieuwe Mac Pro verschijnt in 2019

05-04-2018 17:17 Laatste update: 17:25

Apple brengt volgend jaar een compleet nieuw ontworpen Mac Pro op de markt.

Dat zegt Apple tegen TechCrunch. In 2017 kondigde het bedrijf aan dat het werkte aan een nieuwe Mac Pro, maar dat die nog niet in 2017 zou verschijnen en ook voor 2018 werden geen beloftes gedaan. Zo'n aankondiging ver van tevoren is ongebruikelijk voor Apple, maar een trouwe groep professionele gebruikers was de vorige Mac Pro beu.

Dat ronde model uit 2013 is lastig om zelf te upgraden en vernieuwingen van Apple bleven uit, waardoor sommigen een overstap naar een ander platform overwogen. Het nieuwe model moet een stuk beter te upgraden zijn. "We willen transparant zijn en openlijk met onze pro-gemeenschap communiceren, dus we willen dat ze weten dat de Mac Pro een product voor 2019 wordt", zegt Tom Boger, Apples hoofd hardware-marketing.

Kopen of wachten?

Apple wijst ook op de fiscale reden om nu alvast een aankondiging te doen. "We weten dat veel klanten nu proberen te beslissen de iMac Pro te kopen, of dat ze moeten wachten op de Mac Pro", aldus Boger. Apple onthulde in juni 2017 zijn iMac Pro, een iMac met zeer krachtige processors en videokaarten. De duurste versie kost in Nederland 15.508 euro, en is daarmee ook gericht op de professionele gebruiker. Omdat zowel de iMac Pro als de Mac Pro voor professionals een flinke investering vergen, wil Apple zo duidelijk mogelijk zijn.

Apple heeft daarnaast een speciaal team opgezet dat ervoor zorgt dat de iMac Pro en Mac Pro zo goed mogelijk aan de eisen van de professionele gebruiker voldoen. Voor dat 'Pro Workflow Team' heeft Apple ook prijswinnende filmmakers en technici in dienst genomen. Ze werken binnen Apple aan eigen projecten of speciale praktijktests. Apple evalueert hun workflow: wat hebben filmmakers en muzikanten nodig, op welke manier gebruiken ze welke software en welke limieten komen ze tegen?

Verbeteren

Zo zijn er bijvoorbeeld apps die de professionele gebruiker vele malen per dag opent, maar het openen van een venster kan wel 6 tot 10 seconden duren. Apple onderzoekt dan per geval waarom dat zo is en hoe het opgelost kan worden: softwarematig of door wat aan de hardware te veranderen. Het Pro Workflow Team werkt daarvoor ook samen met softwareteams binnen Apple, zoals het team dat Final Cut Pro maakt.

Het is nog niet duidelijk welke vorm de nieuwe Mac Pro krijgt, maar Apple benadrukt dat het om een modulair ontwerp gaat. Daarmee moet de Mac Pro veel flexibeler en beter aanpasbaar zijn dan het huidige model. Eerder zei Apple-marketingtopman Phil Schiller al dat het bedrijf ook werkt aan eigen schermen voor bij de Mac Pro. Eerder stopte Apple met zijn eigen lijn Cinema Displays.

Bekijk ook onze video over de nieuwe iPad:


Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal