'Producten bij Amazon goedkoper dan bij Nederlandse webshops'

'Producten bij Amazon goedkoper dan bij Nederlandse webshops'

03-04-2018 14:41 Laatste update: 04-04-2018 18:39

Wie bij de webwinkel van Amazon bestelt, is voor een aantal veelgekochte artikelen goedkoper uit dan bij vergelijkbare webshops in Nederland.

Dat concludeert website Vergelijk.nl. ​De site bekeek twintig veel verkochte online producten, van mobiele telefoons tot koffers en stofzuigers en vergeleek de prijzen van die producten bij verschillende webwinkels zoals Coolblue, Bol.com met die van Amazon. Amazon bleek voor 14 van de 20 producten het goedkoopste te zijn.

Distributiecentrum

Wat scheelt het dan? Volgens Vergelijk.nl kost een navigatiesysteem van TomTom bij Amazon 112,45 euro, bij Coolblue ben je 119 euro kwijt. Op een tablet van Samsung is het verschil soms wel 50 euro. Maar niet op alle producten is Amazon goedkoper. Voor een Apple iPhone 8 of een friteuse van Philips ben je bij andere webshops voordeliger uit.

Toch is het opmerkelijk dat Amazon vaak goedkoper is, want wie vanuit Nederland bij Amazon koopt, doet dat nu nog via de Duitse tak van de webwinkel. Producten worden dan via een distributiecentrum in Duitsland verstuurd. Er gaan al jaren geruchten dat Amazon ook echt helemaal in Nederland gelanceerd wordt. Er is al een Nederlandse URL en Nederlanders kunnen sinds vorig jaar een abonnement nemen op de dienst Amazon Prime. Amazon bezorgt dan alle producten gratis en je krijgt toegang tot de Prime-videodienst.

Lage prijzen

"Het businessmodel van Amazon is dat ze een onmenselijk groot assortiment hebben, en daarmee zo laag mogelijke prijzen kunnen bieden", zegt retaildeskundige Kitty Koelemeijer. De goedkoopste is Amazon nog lang niet altijd, ziet Koelemeijer, maar het is wel het streven van de online webshop. Want door lage prijzen hopen ze meer klanten te trekken, en verder te groeien.

Maar dat model zet andere webshops ook onder druk. Koelemeijer: "Door meer aanbieders wordt het concurrentieveld alleen maar scherper. Dat geldt niet alleen voor de komst van Amazon, maar ook voor nieuwe Chinese platforms."

Like Bright op Facebook voor meer technieuws