Waar blijft die killer podcast-app?
Luister naar Bram

Waar blijft die killer podcast-app?

03-04-2018 20:50 Laatste update: 05-05-2018 15:51

De populariteit van de podcast stijgt, maar de apps waarmee je podcasts afspeelt zijn nog erg dom. Bram somt op hoe dat beter zou moeten kunnen.

Als podcastmissionaris maak ik graag anderen enthousiast over het medium podcast, bijvoorbeeld door middel van mijn top 9 beste techpodcasts. Maar het valt niet altijd mee. Vaak gaat het in het begin al mis, als mensen vragen: maar hoe dan?

Dit artikel is voor de gelegenheid ook te luisteren als 'podcast'. Bram leest het hieronder voor.

Het is niet dat er te weinig apps zijn waarmee je podcasts kan afspelen (het zijn er eerder te veel), maar alle apps blijven toch behoorlijk dom. Veel meer dan een simpele mediaspeler is het niet. Dat terwijl er volgens mij veel mogelijkheden zijn.

Want mijn ideale podcastapp...

...heeft de basis op orde

Het belangrijkste is dat de app een volledig aanbod heeft van alle podcasts die er zijn. Verder moet een app de afleveringen van een podcast goed weergeven en overzichtelijk laten zien welke je al geluisterd hebt en welke niet.

Ook wil ik de mogelijkheid om vooruit- en terug te spoelen en een manier om een podcastaflevering te archiveren zodat hij uit mijn lijst gaat, als ik hem niet boeiend vind.

...toont afbeeldingen

De podcast loopt vaak tegen de grenzen van het eigen medium aan: het is audio dus je kunt niet iets laten zien. Maar waarom eigenlijk niet? Waarom kan er niet een plaatje worden weergegeven als de showhost het ergens over heeft? Of een Twitter-bericht, platenhoes of pasfoto. Nu moet je in de shownotes gaan zoeken naar een linkje. Dat kan beter.

...maakt skippen mogelijk

Vaak worden er in één podcast-episode twee of meerdere onderwerpen besproken. Nu wordt er op geen enkele manier weergegeven waar de onderwerpen beginnen. Vind ik onderwerp één niet interessant, dan moet ik gokken waar onderwerp twee ergens zit. Geef me meer visuele ondersteuning zodat ik kan 'bladeren' door een aflevering.

...helpt me met delen

Delen van een podcast en/of een specifieke aflevering is bij veel apps een crime. Als het al lukt om ergens een link vandaan te halen, moet de ontvanger van de link meestal eerst de app downloaden voordat hij kan gaan luisteren.

Maak het mogelijk direct te luisteren zonder een download. Als de ontvanger enthousiast is, komt die download vanzelf wel. Zorg er ook voor dat ik in de link het startpunt kan bepalen vanaf waar de podcastaflevering begint.

...helpt me ontdekken

Meerdere podcastsapps hebben wel een beoordelingssysteem of doen aanbevelingen, maar deze lijken nergens op gebaseerd. Ik mis het algoritme van Spotify dat mij elke week vertelt wat voor nieuws er voor mij te ontdekken valt.

...spreekt Nederlands

Al zijn de beste podcasts meestal Engelstalig, ook in Nederland komen er snel veel goede en mooi verzorgde podcasts bij. Daarom moet de ideale app het makkelijk maken om op taal te selecteren. Zodat ook de mensen die geen Engels spreken zich welkom voelen bij dit medium.

Dit waren al mijn wensen, dit is alles wat ik vraag. Valt wel mee, toch?