Bali viert nieuwjaar zonder internet

Bali viert nieuwjaar zonder internet

16 maart om 18:11
Laatste update: 26 april om 13:02

Dit weekend trok het Indonesische eiland Bali 24 uur lang de stekker uit mobiel internet om in alle stilte het Balinese nieuwjaar te vieren.

Zaterdag viert Bali Nyepi, een hindoe nieuwjaarsdag die traditioneel die de Dag van de Stilte wordt genoemd. Zelfs het internationale vliegveld stopt die dag te functioneren. Dit jaar hebben de autoriteiten aan de telecom bedrijven gevraagd om de internetkraan op mobieltjes 24 uur dicht te draaien. Alle bedrijven hebben toegezegd mee te zullen werken aan de internetstilte.

Het is voor het eerst op Bali dat het internet een etmaal niet bereikbaar is op Nyepi. Vorig jaar hadden civiele- en religieuze groepen ook gevraagd om internetstilte, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Overigens blijft het internet via wifi-verbindingen bereikbaar in hotels en belangrijke locaties zoals de nooddiensten, ziekenhuizen en beveiligingsdiensten. De overkoepelende providersorganisatie overweegt nog of de internetaansluiting bij mensen thuis tijdelijk wordt afgesloten. Telefoon- en sms-diensten blijven wel bruikbaar.

Volgens het Balinese geloof zwerven geesten op de dag van Nyepi rond over het eiland en moeten mensen zo stil mogelijk zijn, geen vuren aansteken of lichten aandoen om geen aandacht van de geesten te krijgen.

Lees meer over:

Deel via