Review Galaxy S9: weinig verrassende topklasse

Review Galaxy S9: weinig verrassende topklasse
16 maart om 18:33
Laatste update: 26 april om 13:02

De Galaxy S9 oogt als de S8, maar is sneller, heeft stereospeakers, een handigere vingerscanner en vooral: een hele knappe camera.

Het jaarlijks vernieuwen van smartphones wordt steeds lastiger. Telefoons lijken al jaren tegen het plafond van wat technisch mogelijk is aan te zitten, waardoor vernieuwingen steeds kleiner zijn. Op het eerste gezicht lijkt het alsof Samsung met de Galaxy S9 een tussenjaar heeft. Hetzelfde uiterlijk, maar intern wel verbeteringen.

Leg de Galaxy S8 en de S9 naast elkaar en ze zijn inderdaad lastig te onderscheiden. Dat spreekt erg voor de S8: Samsung heeft met zijn haast randloze scherm de toon gezet. Een jaar later horen het ontwerp en het scherm nog steeds bij de absolute top. De S8 en S9 hebben hetzelfde oled-scherm dat vrijwel de hele voorkant van de telefoon beslaat, met zijranden die rond aflopen en minimale randen boven en onder. De 1440p-resolutie is scherp, de kleuren ogen zoals we van Samsung gewend zijn vol en smakelijk. De schermen van beide modellen zijn van topklasse. 

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="2e22fc7e-9ec6-4ac9-93c9-f2216dc46519"></drupal-entity>Zoek de verschillen: links Galaxy S8, rechts Galaxy S9

Nieuw op de S9 zijn de stereospeakers, waar de S8 enkel mono had. Een kleine inhaalslag, want veel concurrerende modellen hadden al stereospeakers. Die van de S9 ondersteunen zelfs Dolby Atmos, maar in de praktijk merk je daar eigenlijk niets van. De speakers klinken prima, maar ze blazen je niet omver. De S9 heeft als één van de weinige Android-telefoons nog steeds een mini-jack voor koptelefoons. Dat is fijn, want het aanbod usb-c-koptelefoons valt nog steeds erg tegen.

Vingerafdrukscanner

Een prettige verbetering is het verplaatsen van de vingerafdrukscanner. Die zat bij de S8 naast de camera op de achterzijde van de telefoon. In de praktijk veegde je daardoor onnodig vaak met je vette vingertop over de cameralens, met wazige foto's als gevolg. Op de S9 zit de scanner onder de camera. Dat maakt het veel makkelijker om hem op de tast te vinden, waardoor je bij het ontgrendelen nauwelijks meer per ongeluk de lens zal besmeuren.

Helaas gebeurt dat per ongeluk wel nog steeds als je over de scanner veegt om het notificatiescherm omlaag te vegen. Liever hadden we nog wat meer ruimte tussen de camera en de scanner gehad en de scanner had ook wat groter mogen zijn.

Indrukwekkende camera

De grootste verbetering zit 'm in de 12 megapixelcamera. De S9 is één van de eerste smartphones met een variabel diafragma. Bijna alle smartphones hebben een vast diafragma van f/1.7 of f/1.8. Dat cijfer geeft de opening van de lens aan: hoe lager het getal, hoe meer licht er binnenkomt maar hoe minder detail. De S9 heeft een diafragma van f/1.5, maar dankzij een piepklein mechanisch diafragma kan dat worden verkleind naar f/2.4. Dan komt er minder licht binnen, maar zijn foto's wel scherper.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="98f25da2-ea8d-47aa-af84-b56fcce2c848"></drupal-entity>Foto bij weinig licht: links iPhone X, midden Galaxy S8, rechts Galaxy S9 

In de praktijk betekent dat vooral dat foto's bij weinig licht een stuk beter zijn dan je bent gewend van een telefoon. De S9 wisselt automatisch tussen de twee diafragma's. Bij weinig licht gaat de lens helemaal open, bij voldoende licht gaat hij iets verder dicht. Daardoor zijn foto's bij normaal licht vergelijkbaar met foto's van andere recente dure smartphones, maar valt het verschil bij weinig licht ineens ontzettend op.

Omdat er meer licht binnenkomt, hoeft de telefoon ook de sluitertijd van de camera niet omlaag te schroeven. Klinkt voor de leek technisch, maar in de praktijk is het een enorm voordeel. Hoe lager de sluitertijd, hoe moeilijker het immers is om bewegend beeld vast te leggen: de bekende wazige foto's bij concerten bijvoorbeeld. De S9 heeft daar veel minder last van, waardoor de camera bij weinig licht net zo snel aanvoelt als bij daglicht. Het scherpstellen gaat sneller, bewegende onderwerpen zijn veel minder snel wazig en de camera voelt onder alle omstandigheden ongeveer even capabel.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="fc59b087-90ec-4274-aa6e-44ea547c3f3b"></drupal-entity>Foto bij normaal licht: links iPhone X, midden Galaxy S8, rechts Galaxy S9

Hoe belangrijk dat is, ligt vooral aan hoe vaak je zelf foto's maakt bij weinig licht. Kijk eens tussen je eigen foto's: zitten er veel wazige, donkere foto's uit de kroeg of concertzaal tussen? Dat is met de S9 grotendeels verleden tijd. Dat is ook meteen de grootste winst van het variabele diafragma. Het is ook mogelijk het zelf handmatig aan te passen, maar door de kleine lens van een smartphone zijn de verschillen dan te klein.

Bij grotere lenzen zorgt spelen met het diafragma voor zichtbare verschillen in de scherptediepte: een scherpere of juist wazigere achtergrond. Die verschillen zijn bij de S9 verwaarloosbaar. Maar juist op de automatische stand maakt de S9 simpelweg onder veel meer omstandigheden dezelfde uitstekende foto's.

Onnodige functies

Op softwaregebied zijn de verbeteringen klein. De S9 draait Android 8, met de softwarelaag van Samsung. Speciaal voor de S9 zijn AR Emoji toegevoegd: een emoji-versie van jezelf die de S9 op basis van een enkele selfie maakt. Dat poppetje kun je vervolgens een kapsel, bril en kleren geven en daarna kun je de emoji vanuit het standaard toetsenbord in elke app gebruiken, net als normale emoji.

Het resultaat valt echter middenin de uncanny valley: het gebied precies tussen een tekenfilmfiguur en een echt mens. Het gezicht lijkt op dat van jou, maar ook weer net niet helemaal. Dankzij gezichtsherkenning via de selfiecamera kan 'ie je gezicht imiteren, maar kijkt dan weer net anders dan je zelf in het echt doet. Daarmee lijken de AR Emoji eigenlijk net niet op de echte gebruiker en zien ze er vooral uit als overwegend enge varianten op The Sims.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="a9ab3e51-0f28-4dd4-af6a-c0868b20dd78"></drupal-entity>

Software en Bixby

Hoewel de softwarelaag van Samsung de afgelopen jaren flink is verbeterd, blijft het aantal opties wel nog steeds te groot. Er zijn meerdere browsers, meerdere camera-apps, mail-apps, berichten-apps, een extra app-menu dat je vanaf de zijkant het scherm in kan vegen; een gigantisch aanbod. Wie al langer Samsung-telefoons gebruikt komt in een warm bad en gelukkig zijn veel opties uit te schakelen. Maar nieuw uit de doos voelt de S9 onnodig complex aan, met veel uitleg-blokjes die vertellen hoe je die functies allemaal gebruikt.

Om nog maar te zwijgen over Bixby: de slimme assistent voelt nog steeds vooral als halfslachtig antwoord op assistenten die wel werken. Als Bixby niet zat geprogrammeerd achter een knop aan de zijkant, zouden we vergeten dat de virtuele assistent er was. Die knop is helaas niet te programmeren om wat anders mee te doen. De meeste Bixby-functies werken in Nederland door in het Engels tegen de assistent te praten, maar niet allemaal. Wanneer Bixby Nederlands gaat ondersteunen, kan Samsung desgevraagd nog niet zeggen. 

We zouden een S9 met een kale versie van Android daarom nog steeds erg verwelkomen. Al was het maar met het oog op updates: Samsung is notoir langzaam met het uitrollen van nieuwe Android-versies. Zie de Galaxy S8: die is nog steeds niet voorzien van Android 8, dat in augustus 2017 verscheen.

Conclusie

De Galaxy S9 verbetert vooral de steekjes die de toch al uitstekende S8 nog liet vallen. Het scherm is opnieuw fantastisch, het ontwerp was al toonaangevend, de speakers klinken beter en de vingerscanner zit op een fijnere plek. De S9 heeft een snellere chip, maar in de praktijk merk je nauwelijks verschil met de S8. Ook de batterij is met een capaciteit van 3000 mAh onveranderd: niet enorm, genoeg voor het gros van de dag, maar dankzij draadloos opladen en snelladen tank je de S9 halverwege de dag snel genoeg bij.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="2c9eb5d5-2ddd-46b1-b35b-8795d674c4d2"></drupal-entity>Lijkt identiek, maar alleen rechts zie je een S9

De grootste sprong voorwaarts is onmiskenbaar de camera. Technisch vernuft waardoor je zorgelozer foto's maakt. Voor wie al een S8 heeft, is een overstap naar de S9 overbodige luxe. Maar wie een ouder toestel heeft en veel fotografeert, heeft aan de S9 een telefoon die op zo'n beetje elk vlak sterk presteert.

En toch: geef je minder om de camera, dan koop je met de S8 een toestel dat weinig onderdoet voor de S9, voor inmiddels zo'n tweederde van de prijs.

pluspuntenminpunten
Geweldig schermVeel overbodige functies
Uitmuntende cameraBixby niet de moeite waard
Strak design 
Snelle prestaties 
Betere plaatsing vingerscanner 
Gaat een stap verder dan de S8……maar de S8 blijft zeer sterk

De Samsung Galaxy S9 met 64 GB opslagruimte is vanaf 16 maart verkrijgbaar in lila, blauw en zwart voor 849 euro.

Kijk ook onze eerste indruk na de Galaxy S9-presentatie:


Volg ons YouTube-kanaal voor meer over de Galaxy S9 en andere nieuwe smartphones.

Lees meer over:

Deel via