'Hackaanval op Saudische olieraffinaderij'

'Hackaanval op Saudische olieraffinaderij'

15-03-2018 19:15 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Hackers hebben geprobeerd een olieraffinaderij in Saudi-Arabië op te blazen.

De hackers wilden waarschijnlijk het complex saboteren om een dodelijke explosie te veroorzaken. Dat zeggen beveiligingsonderzoekers tegen The New York Times. Ze willen niet zeggen om welke raffinaderij het gaat en hoe de hackers zijn binnengekomen. De hackaanval op de olieraffinaderij vond in augustus 2017 plaats.

Door een fout in de code die de hackers gebruikten ontstond er uiteindelijk geen explosie, zeggen de onderzoekers. Ze zijn bang dat de aanvallers het opnieuw zullen proberen.

Iraanse staatshackers

Ze gaan ervan uit dat de hackers werden gesteund door een staat, maar noemen het land niet. De malware was op maat gemaakt, wat veel geld kost, en de hackers leken geen geld te willen verdienen met de aanval. Volgens The New York Times ligt Iran als bron voor de hackaanval het meest voor de hand, vanwege de verslechterde verhoudingen tussen dat land en Saudi-Arabië.

In 2012 zouden Iraanse hackers verantwoordelijk zijn geweest voor aanvallen op Amerikaanse banken. Recent zouden er vanuit Iran cyberaanvallen op de luchtvaartindustrie en kerncentrales in de VS zijn uitgevoerd. De hackaanval op de olieraffinaderij van afgelopen augustus was veel geavanceerder dan wat Iraanse hackers tot nu toe wisten te presteren, zegt een onderzoeker van beveiligingsbedrijf Symantec.

Triconex

De hackers drongen door in het Triconex-systeem van de raffinaderij. Dat zorgt ervoor dat de elektrische spanning, de druk en de temperatuur in de raffinaderij stabiel blijven. Het systeem wordt gebruikt in onder andere kerncentrales en waterzuiveringen.

Stuxnet

In 2010 legde het Stuxnet-virus ​een Iraanse kerncentrale plat. Stuxnet zou door Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten zijn ontwikkeld om Iran te frustreren in zijn pogingen een atoommacht te worden. De centrifuges in de centrale bij Natanz gingen door Stuxnet veel sneller of juist veel trager draaien, waardoor ze ontploften. De beheerders van de centrale zagen op hun schermen niets verdachts gebeuren, totdat de boel explodeerde. 

Over Stuxnet verscheen in 2016 de documentaire Zero Days.


Lees ook:

Hackers probeerden kerncentrales VS aan te vallen

Hoe staatsmalware Wereldoorlog 3.0 dichterbij brengt