Google pompt half miljard extra in Gronings datacenter

Google pompt half miljard extra in Gronings datacenter
15 maart 2018 om 16:12
Laatste update: 26 april 2018 om 13:02

Google trekt een half miljard euro uit voor de uitbreiding van zijn datacenter in de Eemshaven.

Het huidige datacenter van 400 bij 110 meter werd twee jaar geleden geopend, maar daar is de zoekmachine kennelijk uitgegroeid. Door uit te breiden kan de capaciteit van de clouddiensten van Google, zoals YouTube, Gmail en Google Maps worden vergroot. Het is onduidelijk hoeveel groter het centrum wordt.

Google zit graag in de Eemshaven wegens de snelle glasvezelverbinding en om de aanwezigheid van duurzame energie. Dat trekt het bedrijf uit het windpark in Delfzijl.

Tevreden minister

Minister Wiebes was vandaag aanwezig bij het bekendmaken van de investering. Hij is blij dat het datacentrum verder uitgebreid wordt en de werkgelegenheid die de aanwezigheid van Google al eerder opleverde. "Door de bouw van dit center wordt de regio nog aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven", aldus Wiebes, die het een samenwerking noemt waar iedereen in de provincie van profiteert. 

800 miljoen euro

Op dit moment werken bij het datacentrum ongeveer 250 mensen. Volgens een onderzoek in opdracht van Google heeft het datacentrum de Nederlandse economie zo'n 800 miljoen euro opgeleverd. In totaal heeft Google vier datacenters in Europa, twee in Azië, acht in Noord-Amerika en een in Zuid-Amerika. 

Lees ook:

Zonnepark Delfzijl levert stroom aan Google-datacenter

Een kijkje in het nieuwe mega-datacenter AM4 in Amsterdam

Lees meer over:

Deel via