YouTube gaat complotvideo's toelichten

YouTube gaat complotvideo's toelichten
14 maart 2018 om 11:34
Laatste update: 26 april 2018 om 13:02

Video's met complottheorieën krijgen op YouTube voortaan een venster met feitelijke informatie van Wikipedia.

YouTube-ceo Susan Wojcicki gaf tijdens een vraaggesprek op techfestival South by Southwest in Texas toe dat de site een probleem heeft met video's met complottheorieën. YouTube gaat dat probleem aanpakken door korte informatieblokjes van Wikipedia onder video's te zetten.

Als voorbeeld gaf Wojcicki een video waarin de maanlanding wordt ontkend, één van de bekendste complottheorieën. Recht onder de video komt voortaan automatisch feitelijke informatie over de maanlandingen te staan. Een ander voorbeeld was een filmpje over chemtrails, de langgerekte strepen condens achter vliegtuigen die volgens complotdenkers chemicaliën bevatten.

Nepnieuws

In eerste instantie gebruikt YouTube volgens Wojcicki een Wikipedia-lijst met bekende complottheorieën. Maar de lijst met video's die extra informatie krijgen, is volgens de CEO "vrij rekbaar", meldt The Verge. Daarmee blijft vooralsnog onduidelijk welke video's precies extra informatie krijgen. Dat is jammer, want de grootste kritiek kreeg YouTube de afgelopen tijd niet vanwege video's over het Monster van Loch Ness. Het zijn vooral video's in de categorie nepnieuws en bewuste disinformatie die YouTube op kritiek komen te staan.

Onlangs nog bood de site zijn excuses aan voor een complotvideo waarin werd beweerd dat een overlevende van de Parkland-schietpartij in Florida een acteur was. De video stond urenlang probleemloos bovenaan de voorpagina van YouTube.

Schokkende video's

YouTube heeft wel een grote groep werknemers die video's beoordeelt, maar daarbij gaat het vooral om zaken als naakt, geweld en racisme. Die groep mensen klaagt al jaren over de psychische gevolgen van dagelijkse blootstelling aan nare filmpjes. YouTube belooft nu dat zijn moderatoren dagelijks maximaal vier uur naar schokkende video's kunnen kijken.

Volg ook het Bright YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via