Stephen Hawking overleden: 'een buitengewone man'
Professor Stephen Hawking is overleden. Hij is 76 jaar oud geworden.
In een verklaring laat zijn familie weten diep bedroefd te zijn. "Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven. Zijn moed en volharding met zijn genialiteit en humor inspireerden mensen over de hele wereld."
De in Oxford geboren astrofysicus leed aan de neurologische ziekte ALS. De wetenschapper kon uitsluitend met een spraakcomputer communiceren en zat al tientallen jaren in een rolstoel. De aandoening werd vastgesteld in 1963, toen hij 21 jaar oud was. Artsen gaven hem toen hooguit 2 jaar. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in een rolstoel.
Zwarte gaten
Hawking hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek A brief history of time, in Nederland verschenen onder de titel Het Heelal. Daarin legde Hawking op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het universum uit, vanaf de oerknal. Het boek werd een bestseller.
In Het Heelal hield Hawking nog rekening met het bestaan van God, maar in The Grand Design (2010) bleek dat hij daar niet meer in geloofde. Natuurwetten als de zwaartekracht verklaren de oerknal en het begin van ons heelal. "Het is niet noodzakelijk om naar God te wijzen om het universum in werking te zetten’’, schreef hij.
De ruimte in
In 2014 verscheen over het leven van Hawking de film The Theory Of Everything. Zelf heeft de wetenschapper ook een aantal tv-optredens gemaakt, zo verscheen hij een aantal keer in de populaire comedyserie The Big Bang Theory.
In maart vorig jaar werd bekend dat Hawking de ruimte in zou gaan. Daarmee kwam een droom uit. De Britse zakenman Richard Branson bood hem een plek aan op een van zijn commerciële ruimtevluchten van Virgin Galactic.