Deze startup wil je brein opslaan voor later

Deze startup wil je brein opslaan voor later

15 maart 2018 om 08:10
Laatste update: 26 april 2018 om 13:02

Nectome wil je hersenen archiveren, maar daar moet je wel euthanasie voor plegen.

De Amerikaanse startupbroedplaats Y Combinator brengt vaker nieuwe bedrijven met gewaagde ideeën voort, maar Nectome spant de kroon. Volgende week zal Nectome-oprichter Robert McIntyre pitchen hoe zijn bedrijf met een high-tech balsem je brein voor honderden jaren wil gaan bewaren. Het idee is dat de wetenschap uiteindelijk een manier zal vinden om je herinneringen te digitaliseren. Nectome hoopt dat overigens zelf ook voor elkaar te krijgen. 

Je overleeft het niet

Er zit een adder onder het gras: de balsemprocedure is volgens McIntyre '100 procent fataal'. Nectome wil terminale patiënten aan een longmachine leggen en onder verdoving de chemicaliën die de hersenen preserveren via de bloedvaten het lichaam inpompen. Dit overleeft de patient niet. "De ervaring zal identiek zijn aan euthanasie door een dokter,' beweert McIntyre.

Nectome heeft al de hersenen van een overleden vrouw gekocht en geconserveerd. Belangstellenden kunnen zich voor 10.000 dollar inschrijven voor een wachtlijst. Verander je van gedachte, dan krijg je je geld terug. Op de wachtlijst staan intussen al 25 mensen die hopen ooit hun brein te laten bewaren.

Kritiek

Er klinkt direct kritiek op de plannen van Nectome. Neurowetenschapper Michael Hendricks van de McGill-universiteit zegt tegen TechCrunch dat hij het 'komisch arrogant' vindt dat we toekomstige generaties gaan opzadelen met breinbanken. Volgens Hendricks laten we al genoeg problemen achter voor de toekomstige generaties.

Lees meer over:

Deel via