Sauna biedt excuses aan: 'We konden hacker niet weren'

Sauna biedt excuses aan: 'We konden hacker niet weren'

13-03-2018 13:19 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Sauna & Beauty Oase in Nederasselt heeft excuses aangeboden voor het gebruik van bewakingscamera's in de kleedruimtes.

De zaak kwam vorige week aan het rollen toen bleek dat er naaktbeelden van handbalsters van het Nederlands team op internet circuleerden. Die beelden kwamen uit de kleedkamers sauna in Nederasselt. De sauna betreurt dat de beelden online zijn gekomen. "We realiseren ons nu, na de hack, terdege dat we een risico genomen hebben met de installatie van onze camera’s", is te lezen op de website van de sauna.

"Ondanks het feit dat onze IT-dienstverlener en wij er alles aan gedaan hebben om een datalek te voorkomen, zijn we er niet in geslaagd de hacker te weren. Nu moeten we dan ook constateren dat we beter andere maatregelen hadden kunnen nemen om onze gasten een ontspannen verblijf te bieden en onze medewerkers de zekerheid te geven dat ze in geval van ongewenste intimiteiten iets tastbaars hadden om op terug te vallen."

Ongewenste intimiteiten

Na de beelden van de handbalsters doken er nog veel meer filmpjes uit Nederasselt op. Het bedrijf gebruikte vier camera's tegen diefstal en ongewenste intimiteiten. De laatste camera is donderdag uitgezet. Volgens de eigenaar van de sauna kon alleen de directie filmbeelden bekijken en dat is nooit zonder reden gebeurd, zegt hij: "Ze werden alleen teruggekeken als daar aanleiding toe was; daarvan is in het verleden een aantal keer sprake geweest."

Woedende bezoekers

Saunabezoekers wisten dat er camerabewaking was, stelt de directie. Maar op internet hebben veel bezoekers woedend gereageerd dat ze zonder medeweten naakt zijn opgenomen. Ook de politie wordt overspoeld met reacties. Er is een speciaal meldpunt geopend voor saunagasten die zich benadeeld voelen.

De politie onderzoekt onder meer of de Nederasseltse beelden echt zijn gehackt of dat de eigenaar ze mogelijk zelf heeft geplaatst. De sauna deed in januari en vorige week aangifte van hacken.

Ook de strafbaarheid van het ophangen en inschakelen van verborgen camera's wordt onderzocht, zegt een politiewoordvoerster. "Wij hopen dat de politie snel achterhaalt wie verantwoordelijk is voor dit enorm vervelende voorval", laat de saunadirectie weten.

Lees ook:

Verdachte in zaak sauna-beelden handbalsters

Inspecteurs checken sauna's op camera's in kleedhokjes

Privacywaakhond waarschuwt voor camera's in sauna's