Vliegende taxi van startup Google-oprichter onthuld

Vliegende taxi van startup Google-oprichter onthuld

13-03-2018 10:49 Laatste update: 26-04-2018 13:02

De startup van Google-oprichter Larry Page toont zijn elektrische vliegtuigje dat verticaal kan opstijgen.

Al sinds oktober vorig jaar kon je ze in Nieuw-Zeeland zien vliegen: de prototypes van wat mogelijk de eerste commerciële vliegende taxi zonder taxichauffeur wordt. Het elektrische vliegtuigje komt uit de hangar van start-up Kitty Hawk, dat financieel wordt gesteund door Google-oprichter Page. Het test de vliegende taxi’s al sinds eind vorig jaar. Het bedrijf hoopt dat de testfase de basis vormt voor een luchttaxidienst die de komende jaren echt vaart moet krijgen.

Cora is een voertuig dat je kunt zien als een mengvorm van een vliegtuig, helikopter en auto. Er is ruimte voor twee passagiers en hij wordt in de lucht gehouden door 12 rotors. Door die rotors kan het voertuig verticaal stijgen als een helikopter: je zou dus vanuit je achtertuin op kunnen stijgen.


Parachute

Eenmaal in de lucht zorgt de propeller aan de achterkant ervoor dat Cora van a naar b vliegt met een maximumsnelheid van ongeveer 180 kilometer per uur. Omdat de 12 rotors onafhankelijk van elkaar werken, is er geen groot probleem als er een uitvalt. Mochten alle rotors het begeven, dan is er een parachute aan boord die ingezet wordt om het vliegtuig veilig op de grond te zetten.

Het vliegtuigje wordt bestuurd door drie vluchtcomputers met zelflerende software erop. Die computers werken onafhankelijk van elkaar: dus ook daarvoor geldt dat het geen ramp is als er een uitvalt. Cora vliegt elektrisch en kan ongeveer 100 kilometer overbruggen.

Nieuw-Zeeland

Het is nog niet duidelijk wanneer je er een kan bestellen om van a naar b te gaan alsof het een normale taxi is. Duidelijk is wel dat consumenten in Nieuw-Zeeland de primeur zullen hebben.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacina Ardern onthulde vandaag dat het bedrijf nu ook in de praktijk mag gaan testen. Kitty Hawk werkt samen met de luchtvaartautoriteit in Nieuw-Zeeland om de dienst uiteindelijk naar de commerciële markt te kunnen brengen.

Meer vliegende taxi's

Er zijn ook andere partijen die druk bezig zijn met vliegende taxi’s. Vliegtuigbouwer Airbus reserveerde al 150 miljoen dollar voor het eigen project Vahana, waarvan het onlangs het eerste prototype toonde. Maar ook taxidienst Uber werkt samen met fabrikanten van kleine elektrische luchtvaartuigen om een dienst van vliegende taxi’s op te tuigen.

Onlangs maakte het Chinese bedrijf Ehang bekend dat zijn zelfvliegende 'passagiersdrone' al duizend bemande testvluchten heeft gemaakt. Ook het Duitse bedrijf Volocopter maakt al testvluchten in Dubai met zijn elektrische vliegende taxi's.

Like Bright op Facebook voor meer techvideo's